Άμεσα διαθέσιμο
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608097568
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Γαληνός, ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, ίσως και ισάξιός του, γεννήθηκε στην Πέργαμο το 129 μ.Χ. Γιος του αρχιτέκτονα και μαθηματικού Νικομάχου, έλαβε επιμελημένη μόρφωση, αρχικά φιλοσοφική και κατόπιν ιατρική. Μετά από σπουδές κοντά στους καλύτερους γιατρούς της εποχής του στη Σμύρνη και στην Αλεξάνδρεια, επέστρεψε στην Πέργαμο, όπου και διορίστηκε γιατρός των μονομάχων. Ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 161 μ.Χ., όπου απέκτησε μεγάλη φήμη, αλλά και προκάλεσε μεγάλο φθόνο, τόσο ώστε να αναγκαστεί να φύγει με το ξέσπασμα μιας μεγάλης επιδημίας το 166 μ.Χ. Η φήμη του όμως είχε γίνει τόσο μεγάλη ώστε ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος τον κάλεσε και πάλι το 168 μ.Χ. ως προσωπικό του γιατρό.
Άγνωστος παραμένει ο τόπος και ο χρόνος του θανάτου του· πιθανολογείται η Σικελία γύρω στο 200 μ.Χ.
Συγγραφέας εκατοντάδων ιατρικών, φιλοσοφικών και γραμματικών έργων, εκλεκτικός πάντοτε στις απόψεις του και πιστεύοντας ότι ο "αριστος ιατρός είναι και φιλόσοφος", συνόψισε σε ένα περίεργο, μερικές φορές αντιφατικό και συγκεχυμένο, οπωσδήποτε όμως πλήρες και ενδιαφέρον σύστημα, ολόκληρη την προγενέστερή του ιατρική και φιλοσοφική παράδοση, από τον Ιπποκράτη και τον Πλάτωνα, ως τον Αριστοτέλη και τους Στωικούς. Το σύστημα αυτό θα αποτελέσει τη βάση της αραβικής και μεσαιωνικής, αλλά και της νεότερης λαϊκής ιατρικής.
Η αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος ως ενιαίου συνόλου που στην υγιή του κατάσταση το χαρακτηρίζει η απόλυτη ισορροπία και το μέτρο, καθώς και η προβολή ενός ιατρικού προτύπου που στέκεται υπεράνω υλικών αγαθών και κάθε είδους σκοπιμοτήτων, καθιστούν το έργο του ενδιαφέρον ακόμα και στη σημερινή εποχή της αλματώδους τεχνολογικής προόδου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Παρασκευή Κοτζιά ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο ΑΠΘ. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (πτυχίο 1975) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική φιλολογία, στη φιλοσοφία και στην παλαιογραφία στο Freie Universitat Berlin (1980-1982). Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από το 1976, ενώ είχε διδάξει και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (2003-2004). Είχε την επιστημονική ευθύνη του Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών του ΑΠΘ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Αριστοτέλης, αριστοτελική εξηγητική παράδοση, Πλάτων, Νεοπλατωνικοί, φιλοσοφία της γλώσσας). Έχει γράψει τα βιβλία: "Ο σκοπός των Κατηγοριών του Αριστοτέλη: Συμβολή στην ιστορία των αριστοτελικών σπουδών ως τον 6ο αιώνα", EEΦΣΘ, τεύχος Tμήματος Φιλολογίας, Παράρτημα Αρ. 2, Θεσσαλονίκη 1992 (1992), "Περί του μήλου ή Περί της Αριστοτέλους τελευτής ((Liber de pomo)", Θεσσαλονίκη (Θύραθεν) 2007, καθώς και μια σειρά άρθρων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ως αντικείμενο τον Αριστοτέλη και την αριστοτελική εξηγητική παράδοση. Μεταφράσεις της: I. During, "O Aριστοτέλης: παρουσίαση και ερμηνεία της σκέψης του", A΄, Aθήνα 1991 (Mορφωτικό Ίδρυμα Eθνικής Tραπέζης), M. J. Adler, "O Aριστοτέλης για όλους: δύσκολος στοχασμός σε απλοποιημένη μορφή", Aθήνα 1997 (Παπαδήμας), Th. A. Szlezak, "Πώς να διαβάζουμε τον Πλάτωνα", Θεσσαλονίκη 2004 (Θύραθεν). Επιμελήθηκε την έκδοση "Δημητρίου στέφανος: τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Δ. Λυπουρλή" (με τους A. Bασιλειάδη, Aι. Mαυρουδή και Δ. Xρηστίδη), Θεσσαλονίκη 2004 (University Studio Press).