Στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου βρίσκεται η Παλαιστίνη, η αρχαία χώρα των Φιλισταίων. Εδώ σ΄ αυτήν την περιοχή, πολύ ευρύτερη παλιότερα απ΄ τη σημερινή λωρίδα γης, γράφτηκε μετά τα 10.000 π.Χ. η πιο σπουδαία ιστορία ανθρώπινης διατροφής.
Ο παλαιστινιακός λαός, παραμεσόγειος, δέχθηκε όλες τις επιδράσεις των "λαών της θάλασσας" των Κυπρίων, των Κρητών κυρίως των Αιγυπτίων αλλά και των λαών της ενδοχώρας της Συρίας, της Περσίας και της Μεσοποταμίας.
Οι δρόμοι επικοινωνίας που ξεκίνησαν μέσα από τις τέχνες και την αγγειοπλαστική, ανάμεσα στις παράλιες παλαιστινιακές πόλεις, την Κρήτη και τις Μυκήνες, δεν έπαψαν ποτέ.
Η άμπελος, τα σιτηρά, το κριθάρι, τα ποικιλώνυμα όσπρια, το μέλι και κυρίως το ελαιόλαδο, που καλλιεργούνται στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα, ανταλλάσσονται και εμπλουτίζουν τις κουζίνες και τα κελάρια μας.
Η καταγραφή των πιάτων και της γαστρονομικής ιστορίας αυτού του πανάρχαιου λαού αποδεικνύει τις μεγάλες του ρίζες στον πολιτισμό της Ανατολής και την τοποθετεί δικαιωματικά στη μεγάλη οικογένεια της Μεσογείου.
Βασίλειος Καραφυλλίδης (Φωτογράφος)