Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, είναι πασίγνωστη και πολλά έχουν γραφτεί γι΄ αυτήν. Εκείνο που θέλω να παρατηρήσω εγώ, είναι ότι ο συντάκτης της (προφανώς κάποιος καλόγερος του Βυζαντίου) κάνει μία καταφανή προσπάθεια, να εμφανίσει τον Αλέξανδρο, σαν πιστό του μονοθεϊσμού των Εβραίων. Είναι μια προσπάθεια Εβραιοχριστιανικής έμπνευσης, που θέλει να εκμεταλλευτεί την φήμη του Αλέξανδρου σ΄ όλους τους (υποδουλωμένους) λαούς του Βυζαντίου εμφανίζοντάς τον μετά την πτώση των θεών των Εβραιοχριστιανών.
Κατά τα άλλα, το κείμενο, κάτω από την εμφανή απλοϊκότητα (ίδιον της εποχής που γράφτηκε) τα υποκρύπτει μία τάση μυστικισμού, που ενισχύεται από μία δογματική αντίληψη για τα (φανταστικά) γεγονότα.
(Μήτσος Ευθυμιάδης)
Κατά την εκτύπωση του παρόντος βιβλίου, ο περίφημος θεατρικός συγγραφέας Μήτσος Ευθυμιάδης μας άφησε χρόνους. Όμως το έργο του είχε ήδη διορθωθεί από τον ίδιο στην τελική του μορφή και χρειάσθηκε να εμπλουτισθεί με απεικονίσεις σχετικές με τον Μεγαλέξανδρο, από την πληθώρα της σχετικής εικονογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. [...]
(από το προλογικό σημείωμα του εκδότη)
Νίκος Ευθυμιάδης (Μεταφραστής)