Τα έγγραφα που δημοσιεύονται στην παρούσα εργασία προέρχονται από την περίοδο 1901 - 1909 και το κοινό τους χαρακτηριστικό - πέρα από το δεδομένο του ιστορικού πλαισίου - είναι ότι αναφέρονται όλα σε γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής της Φλώρινας, Πρέσπας και Μοναστηρίου, δηλαδή της διοικητικής περιφέρειας του Βιλαετίου Βιτωλίων. «... Η γοητεία των παλαιών εγγράφων, κυρίως. Το κείμενο του εγγράφου, συνταγμένο σε παλαιογραφημένα και παρωχημένα ελληνικά, σ` ένα είδος αγχώδους μειξοκαθαρεύουσας που ήταν οικεία στη γραφειοκρατία των αρχών του 20ου αιώνα, αποκομμένο κιόλας πια από την αλλοτινή υπηρεσιακή του χρησιμότητα (ως «εμπιστευτικής» προξενικής αναφοράς λόγου χάρη), εξωραϊζεται και πρασλαμβάνει στη συνείδηση του σημερινού αναγνώστη την αίγλη και τη χάρη που κερδίζουν ακόμη και τα αχρηστευμένα οικιακά σκεύη: η ταπεινή ξύλινη σκάφη, που ανασύρθηκε από κάποιο μισογκρεμισμένο πλυσταριό για να εκτεθεί στην αίθουσα ενός μουσείου αναπαλαιωμένη, στιλπνή, συντηρημένη...»
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αντρέας Π. Ανδρέου γεννήθηκε στο Αμμοχώρι της Φλώρινας το 1961, όπου ζει κι εργάζεται μόνιμα. Παντρεμένος με τη Σοφία Αντωνακάκη, σχεδόν από τα εφηβικά του χρόνια, και πατέρας δύο παιδιών, του Παντελή και της Ανδρομάχης.
Σπούδασε κλασική αρχαιολογία, βυζαντινολογία και αρχαία ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μάιντς και κλασική φιλολογία-κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Δ. Γερμανίας. Από το 1988 είναι διδάκτορας της φιλοσοφίας (στην κλασική αρχαιολογία) του Γουτεμβέργιου Πανεπιστημίου (Johannes Gutenberg Universitat Mainz) του Μάιντς.
Εργάζεται στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας στο ΠΤΔΕ καταρχήν του ΑΠΘ και νυν (από το 2004) Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αρχικά ως ειδικός επιστήμονας του ΠΔ/407 (1991-1997), από το 1997 ως λέκτορας και από το 2001-2006 ως επίκουρος καθηγητής με αντικείμενο ιστορία και πολιτισμός της ελληνικής αρχαιότητας. Από το 2006 μέχρι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής με αντικείμενο ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση.
Από τον Σεπτέμβριο του 2007, πρόεδρος στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Διδάσκει ή έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο, εκτός από το ΠΤΔΕ στο Τμήμα Νηπιαγωγών, στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Johannes Gutenberg Universitat Mainz. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο ΠΜΣ του ΠΤΔΕ, στο ΠΜΣ του ΠΤΝ και στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό ΠΜΣ Μουσειολογίας του ΑΠΘ. Διατελεί από το 2006 διευθυντής σπουδών στο οικείο ΠΜΣ του ΠΤΔΕ.
Επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα: αρχαία και βυζαντινή ιστορία, ιστορία και αρχαία ελληνική τέχνη, μουσείο και σχολείο, μουσειακή εκπαίδευση, ιδεολογική χρήση της ιστορίας, παράδοση και πολιτισμός, σχολική ιστορία και σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, διδακτική της ιστορίας, τοπική ιστορία έρευνα και η διδακτική της. Από το 1997 ερευνητής στην ομάδα του ΜΟΕΣΒΙ-ΚΕΣΒΙΔΕ του ΑΠΘ (υπεύθυνος συντονιστής της ομάδας για την έρευνα στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας της π. ΓΔΜ)
Επέβλεψε ή επιβλέπει 21 πτυχιακές εργασίες, 4 μεταπτυχιακές ως κύριος επόπτης και συμμετέχει σε 14 τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών σε 5 εξ αυτών ως επιβλέπων καθηγητής.
Έχει εκδώσει 7 μονογραφίες, 55 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα