Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9789607860385
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Σημειολογία επιχειρεί να δαμάσει αιτιοκρατικά το ατίθασο υλικό της πληροφορίας και της συγκινήσεως, όπως δηλώνονται μέσα από διαύλους της αισθητικότητας πραγμάτων τε και καταστάσεων. Η φιλοσοφία του θεατρικού σημείου διερευνά τις πολυσχιδείς σχέσεις του επιστητού με τον άνθρωπο, θεατή/θεωρό, επισημαίνοντας τις σαφείς και διακριτές παραλλαγές των φαινομένων, που παράγει η γνωσιακή ύλη τόσο στην κειμενική σημείωση όσο και στην σκηνοθετική/παραστασιακή διευθέτησή της. Η χαοτική διάσταση του θεατρικού προϊόντος το καθιστά χώρο διαπλοκών της τυχαιότητας με την εκλογίκευση των δεδομένων της πραγματικότητας, σε συνάρτηση με ό,τι την υπερβαίνει: Ο αληθινός κόσμος φαίνεται σαν ψευδαισθητηριακό σύστημα πιθανοτήτων. Το πείραμα της θεατρικής μεταφοράς εκμεταλλεύεται τα δεδομένα των πιθανών ή και βεβαίων σταθερών για να αποδείξει, σε τελευταία ανάλυση, την επικράτηση των μεταβλητών. Έτσι, ο χώρος της θεατρικής αδήριτης νομοτέλειας, εποπτεύεται από το χάος των αποκλίσεων και της μη προβλεψιμότητας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Μαρίκα Θωμαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύθηκε στην Σημειολογία του Θεάτρου. Είναι καθηγήτρια θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μελέτες της προωθούν θεωρητικά τη θεατρολογία, με σαφή κατεύθυνση προς την παραστασιολογία, ως επιστήμη που αναλύει σε βάθος φαινόμενα της θεατρικής πράξεως. είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου και Διευθύντρια εκδόσεως του περιοδικού "Θεατρογραφίες". Είναι κριτικός θεάτρου, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά θεάτρου της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνεργάζεται με ξένα Πανεπιστήμια και διεθνή κέντρα μελέτης του θεάτρου.
Επί σειρά ετών διδάσκει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια στο θεατρικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Avignon.
Έργα της ιδίας: "Lorenzaccio, de Musset: Syntaxe dramatique et discours politique", 1999. "Σημειωτική του ολικού θεατρικού λόγου", 1993. "Θεατρολογία και αισθητική. Προς μια θεωρία της ενεργειακής θεατρικότητας", 1995. "Θεατρολογικοί προβληματισμοί", 1996. "Κίτρινος θεός", 1997, "La dramaturgie de Koltes", 2001. "Η επανάσταση των νεκρών. Του Τάκη Αντωνίου: Το θέατρο του "αθέατου" λόγου", 2001. "Θεατρικός αντικατοπτρισμός: Εισαγωγή στην παραστασιολογία", 2001 "Essais sur le tragique", 2002. "Φιλοσοφία του σημείου και χάος.Το πείραμα της θεατρικής μεταφοράς", 2003, "Φωτοσκιάσεις των Αρχετύπων: Αναζητώντας το τελικό αίτιο στην Τέχνη και στο Θέατρο", 2010, "Relire Don Juan de Moliere", 2014.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αντώνης Λιοναράκης είνα επίκουρος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο αντικείμενο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει για πολλά χρόνια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από το 1994 έως το 2000, πρώτα ως μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΥΠΕ.Π.Θ. για τη δημιουργία Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και αργότερα της Ομάδας Εκτέλεσης Έργου για την ακαδημαϊκή του ανάπτυξη, εργάστηκε για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή του. Εισηγητής των βασικών αρχών της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα μας, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.