Φιλοσοφία των επιστημών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φιλοσοφία των επιστημών

Κείμενα από το 10ο πανελλήνιο συνέδριο φιλοσοφίας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Α.Π.Θ. 6-8 Μαΐου 2006

Συλλογικό έργο

Τον Μάιο του 2006 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στο κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το 10° Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, το οποίο συν-διοργανώθηκε από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και τον Τομέα Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θέμα του Συνεδρίου ήταν η `Φιλοσοφία των Επιστημών`, και μέσα στους στόχους του περιλαμβανόταν η διερεύνηση και η ανάπτυξη προβλημάτων που αναφέρονται στα θεμέλια, στη φύση και το χαρακτήρα των επιστημών, στη μέθοδο και την κριτική αξιολόγηση των επιστημονικών θεωριών, στη λογική της επιστημονικής ανακάλυψης, σε έννοιες όπως η ορθολογικότητα, η επιστημονική εξέλιξη και πρόοδος και η επιστημονική αλήθεια. Εξετάσθηκαν επίσης καίρια ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο αυτό, όπως το πρόβλημα του επιστημονικού ρεαλισμού, της πραγματικότητας των θεωρητικών οντοτήτων, του χαρακτήρα των φυσικών νόμων, των σχέσεων των επιστημών με το φυσικό κόσμο, τον άνθρωπο, την κοινωνία και τις λογικές και ηθικές αξίες, καθώς και θέματα που συνδέουν τη φιλοσοφία της επιστήμης με τον αρχαίο Ελληνικό στοχασμό.
Απώτερος στόχος του Συνεδρίου ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός γόνιμου πεδίου διεπιστημονικής συνάντησης -εφόσον η προβληματική του συνδεόταν με όλους τους κλάδους των επιστημών. Θέλαμε όμως ταυτόχρονα να δοθεί η ευκαιρία για την ανάδειξη του ερευνητικού-συγγραφικού έργου που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα πάνω σε θέματα που εντάσσονται στο πεδίο της Φιλοσοφίας των Επιστημών, πεδίο το οποίο ενώ έχει αναπτυχθεί ως ανεξάρτητος κλάδος ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα και γνωρίζει τεράστια άνθηση στον διεθνή επιστημονικό και φιλοσοφικό χώρο από την δεκαετία τουλάχιστον του `30, στην Ελλάδα μόνο στις τελευταίες τρεις δεκαετίες μπορούμε να πούμε ότι έχει ζωή, όπως απεικονίζεται στην έρευνα, στις δημοσιεύσεις και στην Πανεπιστημιακή διδασκαλία. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Ταμπάκης

Νίκος Α. Ταμπάκης (Εισηγητής)

Ο Νίκος Ταμπάκης είναι Διπλ. ΕΜΠ και Δρ. Φιλοσοφίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της New York Academy of Sciences. Δημοσιεύσεις κυρίως στη θεμελίωση της κβαντικής θεωρίας και της φιλοσοφίας των επιστημών.

Δημήτρης Σ. Πατέλης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Σ. Πατέλης είναι επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χριστίνα Παπαχρήστου (Εισηγητής)


Κερασένια Σ. Παπαλεξίου (Εισηγητής)

Η Κερασένια Παπαλεξίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ., όπου έλαβε υποτροφία για την επίδοσή της κατά το τρίτο έτος σπουδών από το Ι.Κ.Υ.. Έλαβε με άριστα τόσο το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (1998) όσο και το διδακτορικό της δίπλωμα (2006) από τον Τομέα Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οντολογία, μεταφυσική, γνωσιολογία, πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία της παιδείας. Έχει διδάξει Φιλοσοφία (αυτόνομη πανεπιστημιακή διδασκαλία): στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ., στον Τομέα Φιλοσοφίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δ.Π.Θ., στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΑ.ΜΑΚ.. Δίδαξε επίσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (Ηθική) και στην Ακαδημία Πλάτωνα. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια. Έχει συγγράψει και εκδώσει δυο μονογραφίες (Μικρά Πλατωνικά, 2009 και Πλάτων, Θεαίτητος, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, 2015). Έχει δημοσιεύσει 20 μελέτες - άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε επίσης σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέματα: "Προσέγγιση ιστορικών πηγών και ταξινόμηση - αξιοποίηση αρχειακού υλικού για την ολοκλήρωση του ιστορικού αρχείου νεοελληνικής εκπαίδευσης", και "Μηχανοργάνωση Ιστορικών Αρχείων και ηλεκτρονική επεξεργασία αρχειακού υλικού". Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Κέντρου Ερευνών πάνω στο Φαντασιακό, της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας (InternationalAssociationforGreekPhilosophy), Μembership of International Political ScienceAssociation (IPSA), του Συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., "Φιλόλογος".

Δημήτρης Αθανασάκης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Ι. Αθανασάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (D.E.A.) στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας Pierre Macherey και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Raison et desir dans la philosophie de Spinoza" στην Ecole Normale Superieure de Lyon, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Pierre-Francois Moreau. Συμμετέχει στις εργασίες του Institut d΄Histoire des Representations et des Idees dans les Modernites (IHRIM - UMR 5317), του Groupe de recherches spinozistes (GRS) και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών (ΦΛΣ Α.Π.Θ.). Το έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στον κλασικό ορθολογισμό και στα νεότερα φιλοσοφικά και επιστημονικά συστήματα σκέψης, με έμφαση στη φιλοσοφία του Σπινόζα, του Καρτέσιου και του Λάιμπνιτς, την πολιτική φιλοσοφία από τον Μακιαβέλι έως τη Γαλλική Επανάσταση και τη φιλοσοφία της νεότερης επιστήμης από τον Γαλιλαίο στον Λαπλάς.

Στάθης Λειβαδάς

Στάθης Λειβαδάς (Εισηγητής)

O Στάθης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960 και αποφοίτησε από το Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης το 1977. Είναι διδάκτορας των μαθηματικών του Τμή

Ελένη Μερκενίδου

Ελένη Μερκενίδου (Εισηγητής)

Η Ελένη Μερκενίδου γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας και διδάκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκτός από την έρευνα στην αρχαία ελληνική τραγωδία, τη φιλοσοφία και την παιδαγωγική, ασχολείται με τη λογοτεχνία και το θέατρο. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.

Ευάγγελος Γερονικόλας (Εισηγητής)


Παναγιώτα Φ. Ξηρογιάννη (Εισηγητής)


Χρήστος Α. Πεχλιβανίδης (Εισηγητής)


Βασίλειος Λιβάνιος (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Λιβάνιος διδάσκει Μεταφυσική στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ η μονογραφία του "Science in Metaphysics: Exploring the Metaphysics of Properties and Laws" (2017) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan.

Νικόλαος Μπισκετζής (Εισηγητής)


Πανδώρα Χατζηδάκη (Εισηγητής)


Επαμεινώνδας Βαμπούλης (Εισηγητής)


Ελισάβετ Νικολαΐδου (Εισηγητής)


Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου

Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου (Επιμέλεια)

Η Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου είναι καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει επίσης στο York University του Toronto, και έχει εργασθεί ερευνητικά, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Το 1987 ήταν μία από τις δέκα Ελληνίδες υποψήφιες για το βραβείο "Γυναίκα της Ευρώπης" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το επιστημονικό και διδακτικό της έργο αναφέρεται στη Φιλοσοφία της Επιστήμης, στη Φιλοσοφία του Πραγματισμού του C. S. Peirce, καθώς και στην Αριστοτελική Φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδόσει το δίτομο έργο, "Aristotle and Contemporary Science" (New York: Peter Lang, 2000-2001).

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
433
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.939 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση