Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789602728437
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
«Τι είναι η φύση; Τούτη την ερώτηση προσπαθούμε να απαντήσουμε με τη φυσική γνώση και τη φυσική φιλοσοφία. Συναντάμε τη φύση ενώπιόν μας ως αίνιγμα και πρόβλημα, που από τη μία αισθανόμαστε παρακινημένοι να λύσουμε, από την άλλη νιώθουμε αποστροφή. Προσελκυόμαστε, διότι το πνεύμα υποψιάζεται μέσα της τον εαυτό του. Απωθούμαστε σαν από κάτι ξένο, όπου το πνεύμα δεν βρίσκει τον εαυτό του.
Ο Αριστοτέλης λέγει ότι η φιλοσοφία εκκινεί από το `θαυμάζειν`. Μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε, συλλέγουμε ήδη γνώσεις για τις ποικίλες διαμορφώσεις και τους νόμους της φύσης. Τούτη η διαδικασία προχωρεί πάνω, κάτω, έξω, μέσα κ.λπ. στο διηνεκές και, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει τέλος, δεν μας ικανοποιεί. Εν μέσω δε όλου αυτού του πλούτου των γνώσεων μπορεί πάλι να επιστρέψει ή να εγερθεί για πρώτη φορά το ερώτημα: Τι είναι η φύση; Παραμένει πάντα πρόβλημα.
Παρατηρώντας τις προόδους και τις μεταστοιχειώσεις της, επιθυμούμε να συλλάβουμε την απλή της ουσία, να αιχμαλωτίσουμε τον Πρωτέα, να αναχαιτίσουμε τις μεταμορφώσεις του, να τον οριοθετήσουμε και να τον εξαγγείλουμε στον εαυτό μας, ώστε να μη μας ξεφεύγει διαρκώς με πολλαπλούς καινούριους τύπους, αλλά να αποκαλύψει στη συνείδησή μας με απλή γλώσσα τι τέλος πάντων είναι».
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831). Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Έγελος. Γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη και σπούδασε στο Τύμπινγκεν Φιλοσοφία και Θεολογία (1788-93). Το 1802 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γένα, όπου συνέγραψε το πρώτο σημαντικό έργο του "Φαινομενολογία του πνεύματος" (1807). Ως συντάκτης εφημερίδας στο Bamberg και ως διευθυντής Γυμνασίου στη Νυρεμβέργη έγραψε το δεύτερο σημαντικό βιβλίο του "Η επιστήμη της λογικής" (1812-16).
Το 1816 έγινε ο Χέγκελ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1818 του Βερολίνου. Το 1830 έγινε πρύτανης αυτού του Πανεπιστημίου. Στο Βερολίνο ανέπτυξε ο Χέγκελ τη μεγαλύτερη φιλοσοφική δράση του, κυρίω μέσω των πανεπιστημιακών παραδόσεων, χαρακτηριζόμενος συχνά ως "πρωσικός κρατικός φιλόσοφος".
Με το (εγελιανό) φιλοσοφικό του σύστημα, το οποίο ονομάστηκε "απόλυτος ιδεαλισμός" και ολοκληρώνει την ιδεαλιστική φιλοσοφία, συνεχίζει ο Χέγκελ τον προβληματισμό τού Καντ, δέχεται ότι το πνεύμα ταυτίζεται με το απόλυτο και διαιρείται σε τρία μέρη, τη λογική, τη φιλοσοφία της φύσης και τη φιλοσοφία του πνεύματος. Τα τρία αυτά μέρη του συστήματος αντιπροσωπεύουν τις τρεις διαλεκτικές βαθμίδες της θέσης, της άρνησης και τις σύνθεσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα