Στον τόμο αυτό συγκεντρώθηκαν κείμενα και μελέτες που αναφέρονται σε Νεοέλληνες λογοτέχνες και καλύπτουν ένα «φάσμα» που εκτείνεται από την Επτανησιακή Σχολή μέχρι και τη μεταπολεμική γενιά. Με γνώμονα τον ιστορικοκοινωνικό ορίζοντα, τις κρατούσες αισθητικές θεωρίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκεται το εγώ των δημιουργών με τις θεωρίες αυτές, αξιολογείται και αναδεικνύεται το φιλολογικό πορτρέτο λογοτεχνών όπως του Δ. Π. Ταγκόπουλου, της Γαλάτειας Καζαντζάκη, του Γ. Ρίτσου, του Ν. Βρεττάκου και του Αλ. Κοτζιά. Επίσης, μέσα από το κριτικό έργο συγχρόνων τους ή μεταγενέστερων λογοτεχνών, όπως του Κ. Παλαμά, του Οδ. Ελύτη, του Κ. Βάρναλη, του Μ. Αυγέρη κ.α., επανεξετάζεται και επανεκτιμάται το έργο δημιουργών όπως του Αν. Κάλβου, του Γρ. Ξενόπουλου και του Ν. Καζαντζάκη. Οι μελέτες παρουσιάζονται με τη χρονολογική σειρά κατά την οποία αναδεικνύεται το λογοτεχνικό «μέγεθος» και η δράση των ιστορικών αυτών προσωπικοτήτων, γιατί η «εποχή» μέσα στην οποία αναδεικνύεται, ωριμάζει και αναγνωρίζεται ένας λογοτέχνης επικαθορίζει τις ιδέες και τις αναζητήσεις του.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1969 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο "Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης" στο Παρίσι και το 1973 πήρε Doctorat 3΄eme cycle, απο το Πανεπιστήμιο Paris III της Σορβόνης, στη συγκριτική λογοτεχνία. Θέμα της διατριβής της ήταν: "L΄influence des chants populaires sur la langue et sur la poesie de Palamas" (Η επίδραση των δημοτικών τραγουδιών στη γλώσσα και στην ποίηση του Παλαμά), Παρίσι 1972. Από το 1972 έως το1986 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ιστορικού Λεξικού Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα για δύο χρόνια (1980-1982) δίδαξε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως ειδική επιστήμονας, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ανάλυση νεοελληνικών κειμένων. Από το 1986 είναι καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και παιδική λογοτεχνία.
Στο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό της έργο ασχολείται με θέματα νεοελληνικής ποίησης (ζητήματα ποιητικής τέχνης και κριτικής, 19ος και 20ός αιώνας). Στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους ασχολείται με θέματα ιστορίας, ζητήματα θεματολογίας, υφολογίας σύγχρονων κειμένων για παιδιά και νέους, με τις σχέσεις λογοτεχνίας-εκπαίδευσης, καθώς και με τη φιλαναγνωσία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα