Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602086186
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σ` αυτό το μυθιστόρημα ο Έσσε τονίζει ακόμη μία φορά ότι η ιδέα της βαθύτερης ενότητας όλων των όντων αποτελεί το μόνο δόγμα που δέχεται. Αλλά αυτή η ενότητα είναι μια σύνθεση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμφιλίωση των αντιθέτων. Αυτή η διαλεκτική πορεία κυριαρχεί στους «Φίλους», στον «Ντέμιαν» και σε όλα τα μεγάλα μυθιστορήματα του Έσσε.
Στους «Φίλους» οι ήρωες αναγκάζονται να αμφισβητήσουν και τελικά να απορρίψουν τις αξίες που τους έθρεψαν, προκειμένου να αναπτύξουν μια νέα συνείδηση. Έχουν όμως το ελαφρυντικό της νεότητας, και ο Έσσε τους το αναγνωρίζει. Και εδώ, όπως και στα δοκίμιά του, ο γερμανός συγγραφέας αντιπαραθέτει στο μιλιταρισμό το φιλειρηνισμό του, στον εθνικισμό το διεθνισμό του, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τις ιδέες του για έναν παγκόσμιο πολιτισμό, στα θρησκευτικά δόγματα την πίστη του σε μια οικουμενική θρησκεία. Οπωσδήποτε, όμως, ο αναγνώστης διακρίνει μέσα στις σκέψεις του την αμφιβολία για το αν θα πραγματοποιηθούν ποτέ τα ιδεώδη του. Χρειάζεται θάρρος για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου. Οι μεγαλύτεροι βλέπουν τον κόσμο τους να απειλείται και κατά συνέπεια συντρίβουν τους νεοτεριστές, τους νέους.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Herman Hesse γεννήθηκε το 1877 στο Galw, μια μικρή πόλη του Μέλανος Δρυμού. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1899 με την ποιητική συλλογή Τα ρομαντικά τραγούδια και τη συλλογή πεζών Μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Ακολούθησαν πολυάριθμα έργα, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του 20ού αιώνα: "Πήτερ Κάμεντσιντ" (1904), "Κάτω από τον τροχό" (1906), "Γερτρούδη" (1910), "Ντέμιαν" (1914), "Σιντάρτα" (1927), "Ο λύκος της στέπας" (1927), "Νάρκισσος και Χρυσόστομος" (1930), "Ταξίδι στην Ανατολή" (1932) κ.ά. Υπήρξε ιδρυτής του περιοδικού Vinos Voco, μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης και τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων με το βραβείο Νόμπελ το 1946, και με το βραβείο Ειρήνης των Γερμανών βιβλιοπωλών το 1955. Πέθανε το 1962.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χάρης Μίκογλου είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα χρόνια των σπουδών του περιέλαβε στα ενδιαφέροντα του τη βιβλική θεολογία και λογοτεχνία. Ως προς τούτο καταλυτική στάθηκε η γνωριμία του με τη ζωή και το έργο του μεγάλου άγγλου ποιητή Τζον Μίλτον (1608-1674) - τον έχουν αποκαλέσει και Σαίξπηρ. Κατά τακτά διαστήματα παρακολούθησε σεμινάρια γλωσσολογίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκάδων λογοτεχνικών βιβλίων. Το λογοτεχνικό του έργο είναι πρωτότυπο (πέντε ποιητικές συλλογές) και μεταφραστικό. Γνωρίζει την αγγλική, γαλλική και ισπανική γλώσσα.