Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604710058
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Γιατροί και νοσοκόμοι, μυρεψοί και μαίες, άγιοι και θαύματα: ο κόσμος της αρρώστιας και της υγείας. Πώς μπορούσες να γίνεις γιατρός εκείνα τα χρόνια; Τι βιβλία επρέπε να μελετήσεις και σε ποιο σχολείο να πας; Πού έβρισκε ένας γονιός το κατάλληλο φάρμακο για το άρρωστο παιδί του; [...] Κι ακόμα, τι εργαλεία είχε στη διάθεσή του ο χειρουργός και πώς έδινε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες μιας μάχης; Υπήρχαν νοσοκομεία και ποιός ρύθμιζε τη λειτουργία τους; Ο τρόπος αντιμετώπισης της υγείας και της πρόνοιας μαρτυρεί όψεις και γνώσεις της βυζαντινής κοινωνίας, όπως τη φροντίδα των πιο αδύνατων κοινωνικών ομάδων, τον ρόλο του κράτους και της Εκκλησίας, αλλά και τους φόβους και τις δεισιδαιμονίες γύρω από ένα θέμα που ακουμπάει όλους τους ανθρώπους.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Βυζαντινολόγος - Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947
Ο Βασίλης Κατσαρός είναι Καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή.
Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Σόφιας και Κύπρου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών.
Συνεργάστηκε επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το συγγραφικό του έργο (6 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου. Έλαβε ενεργό μέρος σε 65 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια.
Από το 1987 συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Σόφιας (ειδική σειρά εκδόσεων του Α.Π.Θ).
Συμμετέχει επίσης σε ειδικά προγράμματα διεπιστημονικής συνεργασίας για την έκδοση Βυζαντινών Κυπριακών Κειμένων και στο εκδοτικό πρόγραμμα "Corpus Fontium Historiae Byzantinae" της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών.
Είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Ιστορικογεωγραφικά", μέλος της κριτικής Επιτροπής του "Περί Θράκης" (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) και Διευθυντής της σειράς "Βυζαντινοί Συγγραφείς" των εκδόσεων "Ζήτρος".
Είναι μέλος του "International Scholarly Council" του "Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies", μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη". Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας του Κ.Β.Ε., μέλος των Δ.Σ. της "Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών" και της "Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας".
Διετέλεσε διευθυντής του τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα