Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603336037
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Ραίη Μπράντμπερυ, που οι Αμερικάνοι τον ονομάζουν `βασιλιά των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας`, επιχειρεί μια καυστική σάτιρα με το πρωτοποριακό, φανταστικό και ονειροπόλο βιβλίο του `Φαρενάιτ 451`, σάτιρα του υλιστικού και απόλυτα τεχνικού πολιτισμού του τέλους του 20ου αιώνα. Του κόσμου που ζει στην εποχή της τηλεοράσεως και της ηλεκτρονικής μουσικής του ραδιοφώνου και που βρίσκει τα βιβλία και τον ιδεαλιστικό κόσμο που αντιπροσωπεύουν περιττά και ανώφελα. Ο Μπράντμπερυ διακωμωδεί τους ανθρώπους της εποχής αυτής, που είναι ικανοποιημένοι με τις ανέσεις που τους προσφέρονται, αλλά δεν έχουν καμία σκέψη ή ανάμνηση. Ζουν τη ζωή τους μέσα σε ομαδική ηλεκτρονική τρέλα, σε δωμάτια που οι τοίχοι τους είναι απέραντες οθόνες τηλεοράσεως και όλη νύχτα φορούν ακουστικά απ` όπου ξεχύνεται χείμαρρος μουσικής και ομιλιών. Ο τεχνοκρατικός πολιτισμός αποτελεί μια παραδεγμένη κατάσταση, ενώ υπάρχει πάντα μια μικρή μειονότητα αδιόρθωτων ρομαντικών και ιδεαλιστών. Ο Μόνταγκ, ο ήρωας του βιβλίου, είναι ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της εξουσίας που επαγρυπνεί για τη διάδοση και εδραίωση της τεχνοκρατικής ιδεολογίας. Είναι όμως άνθρωπος ανήσυχος, με διαφέροντα και απορίες. Σε μια κρίση συνειδήσεως πηδά στο αντίθετο στρατόπεδο του κόσμου του πνεύματος και των ιδεών, που παρ` ότι λιγοστός ποσοτικά παραμένει ο τελικός θριαμβευτής, τη στιγμή που ο πολιτισμός των μηχανών και των λεπτολόγων τεχνολογικών εξελίξεων αυτοκαταστρέφεται.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ρέυ Μπράντμπερυ γεννήθηκε το 1920 στο Γουoκίγκαν του Ιλινόις. Άρχισε να γράφει διηγήματα το 1932, μετά από μια συνάντησή του μ΄ έναν καλλιτέχνη του τσίρκου ονόματι "Μίστερ Ελέκτρικο". Πούλησε το πρώτο του διήγημα επιστημονικής φαντασίας το 1941 και γρήγορα διακρίθηκε ως ο πιο ταλαντούχος συνεργάτης του περιοδικού "Weird Tales". Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του ΄40 δημοσίευε τις ιστορίες του όπου ήθελε. Τα διηγήματα αυτής της περιόδου εκδόθηκαν στις συλλογές "Μαύρο καρναβάλι" (1947) και "Η χώρα του Οκτώβρη" (1955). Ευρύτερα όμως γνωστός γίνεται με τις συλλογές διηγημάτων "Χρονικά του Άρη" (1950) και "Ο εικονογραφημένος άνθρωπος" (1951). Το 1953 εκδίδει το μυθιστόρημά του "Φαρενάιτ 451", του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά από τον Φρανσουά Τριφό αρκετά χρόνια αργότερα θα τον κάνει διάσημο σ΄ όλο τον κόσμο.
Ακολουθούν πολλά μυθιστορήματα, γνωστότερα από τα οποία είναι τα "Κρασί από πικραλίδα" (1957), "Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ" (1962), "Ένα νεκροταφείο για παράφρονες" (1990), "Πράσινες σκιές, λευκή φάλαινα" (1992).
Στην ελληνική γλώσσα έχει δημοσιευθεί ένας αρκετά μεγάλος όγκος της δουλειάς του:
-Το "Martian chronicles" (1950) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μπουκουμάνη, το 1975, σε μετάφραση Φώντα Κονδύλη, με τίτλο "Τα δίδυμα φεγγάρια του Άρη" και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Απόπειρα, το 1992, σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη, με τίτλο "Τα χρονικά του Άρη: οι ασημένιες ακρίδες".
-Το "The illustrated man" (1951) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πάπυρος, το 1971, σε μετάφραση Χάρη Βελαχουτάκου, με τίτλο "Ο εικονογραφημένος άνθρωπος", και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Απόπειρα, το 1992, σε μετάφραση Γιάννη Βαλούρδου και Δέσποινας Κερεβάντη.
-Το "Dark carnival" (1947) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος, το 1978, με τίτλο "Εφιάλτες από το διάστημα".
-Το "Kaleidoscope" (1949) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θέμα, το 1988, σε μετάφραση Γιάννη Ανδρέου, με τίτλο "Καλειδοσκόπιο".
-Το "Something wicked this way comes" (1986) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αίολος, το 1991, σε μετάφραση Βασίλη Καλλιπολίτη, με τίτλο "Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ".
-Το "Death is a lonely business" (1985) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Απόπειρα, το 1985, σε μετάφραση Έφης Καλλιφατίδη, με τίτλο "Ο θάνατος είναι μοναχική υπόθεση".
-Το "Fahrenheit 451" (1953) πρωτοεκδόθηκε από τις εκδόσεις Γρηγόρη, το 1968, σε μετάφραση Τζένης Βαγιάνου, με τίτλο "Φαρενάιτ 451", και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Παραπέντε, το 2000, σε μετάφραση Μαρίας Χρυσοχού.
-Το "Dandelion wine" εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το 2004, σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου, με τίτλο "Κρασί από πικραλίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα