Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601633749
Κατηγορίες:
Δοκίμια , Πεζογραφία , Βυζαντινή Γραμματεία , Κοινωνικά Προβλήματα
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πρέπει κανείς να φέρει στον νου του ξεκάθαρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το χειρόγραφο εκπονήθηκε στο τέλος του φθινοπώρου του 1922, χάρη στο αίτημα που απηύθυνε προς τον Χάιντεγκερ ο Πάουλ Νάτορπ από το Μαρβούργο, με το οποίο του ζητούσε να καταθέσει ένα υπόμνημα σχετικά με το πού βρίσκονταν οι φαινομενολογικές ερμηνείες στον Αριστοτέλη, πάνω στις οποίες εργαζόταν τότε. Στην πραγματικότητα, το χειρόγραφο αποτέλεσε την αφορμή για την πρόσκληση προς τον Χάιντεγκερ να αναλάβει καθηγητική έδρα στο Μαρβούργο, μια πρόσκληση που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1923. Τότε εγώ βρισκόμουν, μόνο για το εαρινό εξάμηνο, στο Φράιμπουργκ κοντά στον Χάιντεγκερ και εκεί εισήχθην για πρώτη φορά από αυτόν σε μια κατανόηση του Αριστοτέλη, η οποία, επειδή ο νεαρός υφηγητής Χάιντεγκερ ήταν φαινομενολογικά προικισμένος, ξεκίνησε μια αληθινή επανάσταση. Ο Αριστοτέλης άρχισε πραγματικά να μιλά σε εμάς σε παρόντα χρόνο. (Hans- Georg Gadamer) Η πρόσφατη δημοσίευση των πρώιμων πανεπιστημιακών παραδόσεων του Μάρτιν Χάιντεγκερ από τη δεκαετία του ΄20 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την κατανόηση του μεγάλου Γερμανού στοχαστή. Τόσο οι αναφορές των φοιτητών και ακροατών του, στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Hannah Arendt, Hans-Georg Gadamer, Hans Jonas, Herbert Marcuse, Leo Strauss, όσο και του ίδιου του φιλοσόφου στην πρώτη περίοδο της φιλοσοφικής του δραστηριότητας είναι πολυάριθμες, όμως η έκδοση των "Απάντων" του έριξε άπλετο φως σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο τη γένεση της ερμηνευτικής φαινομενολογίας του, όσο και τη θέση του στο φιλοσοφικό γίγνεσθαι των πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα. Ιδωμένο σε αυτό το πλαίσιο, το περίφημο "Υπόμνημα προς τον Νάτορπ" ή η "Εισαγωγή στον Αριστοτέλη", όπως είναι ευρέως γνωστό το κείμενο που περιέχεται στον παρόντα τόμο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στόχος του ήταν ευθύς εξαρχής η συνοπτική παρουσίαση της προόδου των φαινομενολογικών εργασιών του Privatdozent Χάιντεγκερ, όπως επίσης και ο προσδιορισμός του προσεχούς ερευνητικού του προγράμματος.
O Martin Heidegger (1889-1976) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, χάρη κυρίως στο έργο του "Είναι και Χρόνος" (1927). Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Marburg (1923-1928) και του Freiburg (1928-1952). Υπήρξε ο σημαντικότερος μαθητής του ιδρυτή της φαινομενολογίας Edmund Husserl. Οι παραδόσεις του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1975 και αριθμούν ήδη εξήντα τόμους. Δεν νοείται σήμερα ερμηνευτική προσέγγιση της ιστορίας της φιλοσοφίας (Προσωκρατικοί, Kant, Nietzsche, Hegel) που να μην λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις του Heidegger.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήµια Αθηνών, Παρισίων IV και XII καθώς και στο SUNY at Stony Brook. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, τη φαινοµενολογία, τη φιλοσοφία της τεχνολογίας και τη σύγχρονη πρακτική φιλοσοφία.
Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (γενν. 1965) είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Freie Universitat του Βερολίνου, καθηγητής του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και μεταφραστής φιλοσοφικών βιβλίων (μεταξύ άλλων μετέφρασε και επιμελήθηκε το έργο του Χανς - Γκέοργκ Γκάνταμερ "Η απαρχή της φιλοσοφίας" και επιμελήθηκε τα "Χρόνια φιλοσοφικής μαθητείας" του ίδιου συγγραφέα.