Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607058539
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο να ανασυνθέσουμε το μύθο του Φαέθοντα με βάση τις υπάρχουσες πηγές, επειδή αφενός ο μύθος σχηματοποιήθηκε σε πολλές εκδοχές μετά τον Όμηρο, κι αφετέρου απουσιάζει από ολόκληρη τη λυρική ποίηση. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αρκεστούμε στην απλή περιγραφή των εκδοχών αυτών, παρουσιάζοντας και τις επικρατέστερες ερμηνείες των πιθανών αλληγοριών του μύθου.
Το επίθετο `φαέθων` (λαμπερός) στον Όμηρο χρησιμοποιούνταν ως προσδιορισμός πλάι στο όνομα του θεού Ήλιου (Ιλιάδα Β 735, Οδύσσεια β 16, ε 479, τ 441, χ 388), ενώ στη συνέχεια, όπως ακριβώς το όνομα `Υπερίων` στην ύστερη ποίηση νοείται και ως κοσμητικό επίθετο του Ήλιου και ως το όνομα του πατέρα του Ήλιου, το επίθετο `φαέθων` ουσιαστικοποιείται (άγνωστο το πότε) και γίνεται το όνομα του γιου του Ήλιου, Φαέθοντα. [...]
Η υπόθεση του Φαέθοντος: Τόπος δράσης της τραγωδίας είναι η μακρινή Ανατολή κοντά στο παλάτι του Ήλιου και τους στάβλους της Αυγής. Εκεί στα πέρατα του Κόσμου -στα σύνορα με τη χώρα των Αιθιόπων- ζουν ο βασιλιάς Μέροπας και η σύζυγός του η Κλυμένη, η οποία, όταν απόκτησε ένα γιο από το θεό Ήλιο, το Φαέθοντα, τον παρουσίασε στο θνητό σύζυγό της ως νόμιμο τέκνο του. Στην αρχή του έργου, η Κλυμένη, ανάστατη από τον επικείμενο γάμο του Φαέθοντα με μια από τις ετεροθαλείς αδελφές του τις Ηλιάδες, αποκαλύπτει στο γιο της ποιος είναι ο πραγματικός του πατέρας. Η ίδια μάλιστα, μετά τις αμφιβολίες που εκφράζει ο Φαέθων, τον παρακινεί να ταξιδέψει στο παλάτι του Ήλιου και ζητώντας την πραγματοποίηση μιας επιθυμίας του, να επικυρώσει τη θεϊκή καταγωγή του. Ο Χορός που αποτελείται από θεραπαινίδες του παλατιού, με ένα εξαίσιο άσμα καλωσορίζει την Αυγή και περιγράφει το ξύπνημα της φύσης και των ανθρώπων μέσα στο μισοσκόταδο της χαραυγής. Τη στιγμή που ο Χορός ετοιμάζεται να ψάλει το νυφικό τραγούδι προς τιμήν του πολυαγαπημένου τους αφέντη, εμφανίζονται στη σκηνή ο βασιλιάς με το γιο του και έναν Κήρυκα, που προαναγγέλλει το γάμο. Ακολουθεί ένας `αγώνας λόγων` μεταξύ του Μέροπα και του Φαέθοντα, ο οποίος επίμονα αρνείται το γάμο. Τελικά, ο βασιλιάς καταφέρνει να κάμψει την αρνητική στάση του νέου και, στο μεταξύ, ο Φαέθων πραγματοποιεί το μοιραίο ταξίδι στο παλάτι του Ήλιου. Ο Ήλιος, δεσμευμένος από τον παλιό όρκο που είχε δώσει στην Κλυμένη, επιτρέπει στο γιο του να οδηγήσει το ηλιακό άρμα. Ο Δίας, όμως, μ` ένα αστροπελέκι τον γκρεμίζει από τον ουρανό...
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Αθηναϊκό δήμο της Φλύας. Παρακολούθησε τις διδασκαλίες του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα, και συνδέθηκε φιλικά με τον Σωκράτη. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε δραματικό αγώνα το 455 π.Χ., και από τότε δίδασκε τακτικά μέχρι τον θάνατό του.
Άνθρωπος μάλλον εσωστρεφής και αυστηρός, δεν ευτύχησε στην προσωπική ζωή του. Κατά τα τελευταία χρόνια του εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, προσκαλεσμένος από τον βασιλιά Αρχέλαο, και εκεί πέθανε.
Στο έργο του αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής, με την έντονη επίδραση της σοφιστικής, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση των θείων και των ανθρώπινων. Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος, απεικόνισε την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης. Οι νεωτερισμοί του, στη μορφή των έργων του και στις ιδέες που εξέφρασε, τον έκαναν συχνά στόχο επιθέσεων. Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Σαμπατακάκης σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Θεατρολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ειδικεύεται στην Ιστορία και τη Θεωρία της Σκηνοθεσίας, τη Θεωρία του Θεάτρου και της Κριτικής, καθώς και στο αρχαιοελληνικό θέατρο και τη σύγχρονη σκηνική χρήση του. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έχει εκδώσει βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκλεγεί Λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.).