Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789602620427
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(...) Αυτή ακριβώς η μεγάλη και παμπάλαιη διάδοση της λατρείας του, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξόρκια, γητειές και ευχές, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει κάποιος στο όνομα του αγίου για να σώζει τα άρρωστα κοπάδια ή να τα προφυλάσσει από κακό. Πλήθος είναι οι εξορκισμοί αυτού του είδους που φέρουν το όνομα του Αγίου Μάμα και που εντοπίζονται, γνωστοί ή ανέκδοτοι, σε συλλογές χειρογράφων -ιδιαίτερα σε ευχολόγια-γιατροσόφια των χρόνων της τουρκοκρατίας- με διάφορους τίτλους, όπως ευχές στη Γιλλού ή την αλεπού κ.α. Μάλιστα σε πολλά αναφέρεται ο τρόπος και ο τόπος όπου πρέπει να διαβαστεί η ευχή για να έχει αυτή αποτέλεσμα. (...)
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Η Σεβαστή Χαβιάρα - Καραχάλιου γεννήθηκε στη Χίο. Γονείς της ήταν ο Αντώνης και η Μαρία Χαβιάρα. Είναι χήρα του ιατρού Γεωργίου Καραχάλιου και μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο της το 1957. Έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμολογίας το 1960 και έχει κάνει μετεκπαιδευτικά ταξίδια στις ΗΠΑ (1965, 1975). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1986. Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ έχει διατελέσει διευθυντής των Αντιτραχωματικών Ιατρείων Κορίνθου (1966-1967). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά σε θέματα ιστορίας της ιατρικής, κοινωνικής ιατρικής και οφθαλμολογίας. Διετέλεσε μέλος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας (1990-1991), αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας για τρεις συνεχείς θητείες και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ίδιου συλλόγου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία και τη λαογραφία της ιατρικής και έχει εκδώσει πολλές σχετικές μονογραφίες. Μνημιώδες έργο της "Η λαϊκή ιατρική της Χίου" (εκδ. Gasci-Hellas, Αθήνα 1993). Για την πλούσια συγγραφική της δράση τιμήθηκε με δίπλωμα και μετάλλιο από το "Λουρίδειο Ίδρυμα - Μνήμες της Πόλης" το 1990. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και περισσότερων από 23 άλλων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας της απένειμε πλακέτα για την προσφορά της στην ιατρική και τον άρρωστο. Το επημελητήριο Κορίνθου την τίμησε επίσης για την κοινωνική της προσφορά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας της απένειμε ειδική διάκριση για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα. Η Ένωση Κορινθίων Αθηνών την εξέλεξε επίτιμο μέλος για την πολιτισμική της προσφορά στο νομό.
Ο Στέλιος Μουζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Πολιτικός Μηχανικός, ερευνητής πολιτισμών. Συστηματικά ασχολείται με την έρευνα και παρουσίαση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και χειρογράφων, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με ποικίλα θέματα του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Έχει πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Είναι τακτικό μέλος σε επιστημονικές εταιρείες Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Λαογραφίας. Μεταξύ άλλων είναι μέλος στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, στην Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, στην Ελληνική Εταιρεία Εθνολογικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αττικών Μελετών, στην Ελληνική Εραλδική - Γενεαλογική Εταιρεία, μέλος της The International Molinological Society (TIMS), ιδρυτικό μέλος του Center of Greek-Russian Historical Research (CE.HI.R.), μέλος του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme, κ.ά. Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ). Έχει συνεργαστεί σε συλλογικούς τόμους και σε ιστορικά λεξικογραφικά έργα, όπως "Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια Yδρία", "Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (ΕΠΛΒΙΠ)", "Λεξικό Βυζαντινής Πελοποννήσου (ΛΒΠ)", περιοδικό "Ιστορικά θέματα". Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις ή ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις, επί αντιστοίχων θεμάτων.
Τέλος, έχει συνεργαστεί στην εκπόνηση και ολοκλήρωση διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων όπως, "Το νερό κινητήρια δύναμη στα παραδοσιακά ενεργειακά συστήματα του Αιγαίου από τη Θράκη ως την Κύπρο" του Υπουργείου Αιγαίου. Βιβλιοκρισίες και παρουσιάσεις έργων του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Για το έργο του έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις και βραβεία.