Ευρώπη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ευρώπη

Πολιτισμός και βαρβαρότητα

EDGAR MORIN

10.65€ -24% 8.09€

«Η Ευρώπη υπήρξε για πέντε αιώνες η εστία μιας βάρβαρης κυριαρχίας πάνω στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, υπήρξε επίσης η εστία των χειραφετικών ιδεών που υπονόμευσαν την κυριαρχία αυτή. Για να μπορέσουμε να αντισταθούμε καλύτερα στη βαρβαρότητα, καλά θα κάνουμε να κατανοήσουμε την πολύπλοκη, ανταγωνιστική και συμπληρωματική σχέση ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα. Οι τραγικές εμπειρίες του 20ου αιώνα είναι αναγκαίο να οδηγήσουν σε μια νέα ανθρωπιστική συνείδηση. Το σημαντικό δεν είναι η μετάνοια, είναι η αναγνώριση. Μια αναγνώριση που πρέπει να αφορά όλα τα θύματα: Εβραίους, Μαύρους, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, Αρμένιους, αποικιοκρατούμενους της Αλγερίας ή της Μαδαγασκάρης. Είναι απαραίτητη αν θέλουμε να υπερνικήσουμε την ευρωπαϊκή βαρβαρότητα. Πρέπει να είμαστε ικανοί να στοχαστούμε την ευρωπαϊκή βαρβαρότητα για να την υπερβούμε, διότι το χειρότερο είναι πάντα πιθανό. Η βαρβαρότητα μας απειλεί, ακόμα και πίσω από τις στρατηγικές που, υποτίθεται, την αντιμάχονται».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τιτίκα Δημητρούλια (Μεταφραστής)

Η Τιτίκα Δημητρούλια γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε κλασική, νεοελληνική, γαλλική φιλολογία, μετάφραση και νέες τεχνολογίες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας και τη μετάφραση. Έχει εκλεγεί επίκουρη καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί συστηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής και σε πολλά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά (Εντευκτήριο, e-poema, κλπ.).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
117
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.186 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση