Ευρωπαϊκή Ένωση και τουρισμός
zoom in

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας ο τουρισμός αποτελεί επίσημο αντικείμενο ενδιαφέροντος της Ένωσης και εντάσσεται στις υποστηρικτικές της αρμοδιότητες. O τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το έργο αυτό, μετά από μια πλήρη αναφορά στην ιστορία, στα όργανα, στο ρόλο και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντά μεταξύ άλλων στα ερωτήματα: τι σημαίνει ότι ο τουρισμός ανήκει στις υποστηρικτικές αρμοδιότητες της Ε.Ε.; μπορεί ευρωπαίος πολίτης να ασκήσει ελεύθερα το επάγγελμα του ξεναγού σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε.; είναι ελεύθερη η παροχή θαλάσσιων ενδομεταφορών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.; ποια δικαιώματα έχει ο επιβάτης αεροπορικής εταιρείας σε περίπτωση ματαίωσης ή καθυστέρησης πτήσης, ή άρνησης επιβίβασης; τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις απονέμεται το οικολογικό σήμα της Ε.Ε. στις τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας; ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις απορρέουν από τα οργανωμένα ταξίδια; πώς λειτουργούν οι στατιστικές του τουρισμού στην Ε.Ε.;

Ειδικότερα, το βιβλίο διαρθρώνεται σε έξι Μέρη. Στο Μέρος Ι παρουσιάζεται το ιστορικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ιδρυτικές Συνθήκες, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη και οι μετέπειτα Συνθήκες του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας με ανάλυση των θεσμικών δομών τους, των πολιτικών τους και των πεδίων δράσης τους. Το Μέρος ΙΙ αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτίθενται κατά τρόπο εύληπτο και συνοπτικό τα νομοθετικά όργανα που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα δικαιοδοτικά όργανα της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και τα λοιπά όργανα, συμβουλευτικά και ανεξάρτητα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Μέρος ΙΙΙ εξετάζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνώνται θέματα που αφορούν στο πλαίσιο αρχών, τις αρμοδιότητες, τη νομοθετική διαδικασία, την ελεύθερη κυκλοφορία και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Μέρος ΙV εκτίθενται εκτενώς όλα τα στοιχεία που αφορούν στην βασική θεματική του βιβλίου, ήτοι το τουριστικό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, αναλύεται διεξοδικά το θεσμικό πλαίσιο του τουρισμού, η δράση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τουρισμό ανά χρονική περίοδο έως σήμερα, καθώς και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και πολιτικές στον τουρισμό. Το Μέρος V αφορά την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα ερευνώνται η παροχή υπηρεσιών ξενάγησης και η ελεύθερη παροχή θαλάσσιων ενδομεταφορών. Τέλος, στο Μέρος VI παρουσιάζονται ειδικά θέματα του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το οικολογικό σήμα, τα οργανωμένα ταξίδια, η αποζημίωση επιβατών αεροπορικής μεταφοράς και οι στατιστικές του τουρισμού στην ΕΕ.

Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, καθώς και ευρετήριο των κυριότερων όρων που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο. Είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για τον φοιτητή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για οποιονδήποτε ασχολείται επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού.

Πολυξένη Μοίρα - Μυλωνοπούλου (Συγγραφέας)

Η Πολυξένη Μοίρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών (1997). Επίσης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματιος Ειδίκευσης (MSc) στην Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (1985). Έχει ετήσια μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Διοικητικό Δίκαιο (1986-87) και στην Παιδαγωγική Επιστήμη (1993-94). Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1982), του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (1994) και του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (1999). Υπήρξε για δεκαοκτώ έτη (1983-2001) στέλεχος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), από τον οποίο παραιτήθηκε για να υπηρετήσει την τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση. Έχει διδάξει ως Επίκουρη Καθηγήτρια (Π.Δ. 407/80) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, με γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία του Τουρισμού". Επίσης ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Ν. Μυλωνόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μυλωνόπουλος γεννήθηκε το έτος 1961 στην Αμαλιάδα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1982), της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1987), του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (1995). Επίσης σπούδασε ναυτιλιακά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τμήμα Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (1982-83). Έχει ετήσια μεταπτυχιακή ειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο (1986-87) και στην παιδαγωγική επιστήμη (1993-94). Είναι διδάκτωρ του δημοσίου δικαίου, του τομέα δικαίου, του τμήματος δημόσιας διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1992). Από το έτος 1983 ήταν αξιωματικός του λιμενικού σώματος μέχρι το Νοέμβριο του 2000, οπότε στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. υπέβαλε παραίτηση, λόγω εκλογής του ως καθηγητή Νομικών Μαθημάτων και Εργασιακών Σχέσεων στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Από το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 δίδαξε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το μάθημα "Στοιχεία δικαίου" στη Γ τάξη μηχανικών και στη Δ τάξη μαχίμων και το μάθημα "Διεθνές δίκαιο-δίκαιο θάλασσας" στο τμήμα Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων" 1991, "Νομικά θέματα αξιωματικών Λ.Σ." 1995, "Ναυτικό δίκαιο" 1996/2000, "Ναυτιλιακή οικονομική γεωγραφία" 1996, "Βασικές ναυτιλιακές γνώσεις" 1993/1999, "Το Σύνταγμα 1975/1986/2001. Νομοτεχνική προσέγγιση της Αναθεώρησης του 2001" 2001. Επίσης συμμετείχε στην τριμελή ομάδα συγγραφέων του βιβλίου "Ναυτιλιακές γνώσεις" που εκδόθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το έτος 2001. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ναυτική Επιθεώρηση" που εκδίδει το Γ.Ε.Ν. και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ναυτιλιακά περιοδικά. Εισηγήσεις του για ναυτιλιακά θέματα έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
328
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση