Στον τόμο αυτό δημοσιεύονται οι διαθήκες που συνέταξαν δύο εξέχοντες παράγοντες της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου, ο Ευάγγελος Αχιλλόπουλος και ο Δημήτριος Σπετσερόπουλος. Σκοπός της δημοσίευσης είναι η ανάδειξη της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης που καλλιεργείται στους κόλπους του παροικιακού ελληνισμού και ιδιαίτερα αυτού της Αιγύπτου, όπως βιώνεται και φέρεται από δύο ιστορικά πρόσωπα, στα οποία δεσπόζουσα θέση κατέχει η ιδεολογία του ευεργετισμού. Στα κείμενα αυτά βλέπουμε την έντονη επιθυμία των παροίκων να επανασυνδεθούν, βεβαίως, με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και το εθνικό κέντρο, αλλά και να συμβάλουν στην ευημερία και συνοχή της παροικιακής κοινότητας. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη είναι πτυχιούχος της Παντείου ΑΣΠΕ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας, ιστορικής δημογραφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-I- Σορβόννη και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.
Ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει ιστορική δημογραφία, ιστορία των νοοτροπιών και τοπική αυτοδιοίκηση στο πολιτικό σύστημα. Έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στον ελληνισμό της Αιγύπτου, στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Αφρική και στο φαινόμενο του παροικιακού ευεργετισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα