Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602691458
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο ΔΙΩΝ ο Κοκκηιανός, κατά τους συγχρόνους του, η Χρυσόστομος, κατά τους μεταγενέστερους, γεννήθηκε περίπου το 40 μ.Χ. στην Προύσα της Βιθυνίας. Ο βίος του είναι γνωστός σε γενικές γραμμές. Από πλούσια οικογένεια και συγγενής του ιστορικού Δίωνος Κασσίου μορφώθηκε καλά. Επιδόθηκε αρχικά στη ρητορική, που έχει τα πρωτεία στην εποχή αυτή της λεγόμενης `δεύτερης σοφιστικής`. Όταν αρχίζει να ταξιδεύει στην απέραντη αυτοκρατορία φτάνοντας ως τη Ρώμη, μέσα του συντελείται βαθμιαία μια ουσιαστική μεταβολή και αυτός, ο πρώην αντίπαλος των Στωικών, ενστερνίζεται τώρα τη φιλοσοφία τους. Στις στωικές του αντιλήψεις πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν σε ανοιχτή κριτική του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Ο Δομιτιανός τον εξόρισε από την Ιταλία και τη Βιθυνία (85 μ.Χ. περίπου) και ο Δίων παραδέρνει στις εσχατιές της Αυτοκρατορίας, έως τη σημερινή Οδησσό και τον Δούναβη. Ζει με τα απολύτως απαραίτητα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. Περιπλανιέται δεκαπέντε περίπου χρόνια και επιστρέφει στη Ρώμη μετά τον θάνατο του Δομιτιανού (96 μ.Χ.). Συνδέεται με τον αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος τον έστειλε στην Προύσα ως κομιστή προνομίων. Εκεί ο Δίων συμμετέχει πάλι στα κοινά, αλλά η πρωτοβουλία του να γκρεμίσει κάποια παλιά δημόσια κτίρια και να τα ανοικοδομήσει του στοίχισε την παραπομπή σε δίκη. Είναι η τελευταία πληροφορία που έχουμε γι` αυτόν (111-112 μ.Χ.). [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως φιλόλογος. Μεγάλωσε και μένει στη Χαλκίδα. Σπούδασε φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών, με αρχαιοελληνιστές το Στυλιανό Κορρέ, Αντώνιο Χατζή, Κων/νο Βουρβέρη και Ιωάννη Σταματάκο. Εργάστηκε από το 1959 ως το 1990 στη μέση εκπαίδευση (τα τρία πρώτα χρόνια στην Κύπρο). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Το λαγούμι", Δόμος, 1979, και "Για το θαλασσινό αηδόνι", Δόμος, 1984 (έκδοση εκτός εμπορίου), τα πεζά "Τρία θαλασσινά ειδύλλια", Δόμος, 1985, ""Επισείουσα Ανέμου"", Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, 1989, "Λιμενάρχης Ευρίπου", Κέδρος, 1993, Νεφέλη, 2002, "Ανύπαρχτο λιμάνι", Διάμετρος, 1998, και το "μικτό είδος" "Το βαθύ πηγάδι ή εκρήξεις συναφών φωτοβολίδων", Στιγμή, 1989. Ασχολείται με την έκδοση και τη μελέτη του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη.
Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου (1939) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης των ΗΠΑ και στο Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Δίδαξε τα κλασικά γράμματα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Κύπρου, και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Δημοσίευση μελέτες και άρθρα για την ιστορία της παραδόσεως και την κριτική των αρχαιοελληνικών κειμένων, για την ιστορία των αρχαιογνωστικών σπουδών στην νεώτερη Ελλάδα και για τη φιλολογική παράδοση, κριτική και εκδοτική των νεοελληνικών κειμένων.