Εθνικισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εθνικισμός

Πολιτισμός, πίστη και εξουσία

Ernest Gellner

16.96€ -28% 12.21€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602212400

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2002

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Γεννημένος στην κοσμοπολίτικη Πράγα του μεσοπολέμου από εβραϊκή οικογένεια που μιλούσε τσέχικα και γερμανικά, κι αναγκασμένος να διαφύγει μετά τη ναζιστική εισβολή, ο Έρνεστ Γκέλλνερ ήταν ιδιαίτερα προικισμένος για να κατανοήσει τον εθνικισμό, και μάλιστα τη σκοτεινή πλευρά του, αυτή που προκαλεί «καταστροφή, οδύνη, σκληρότητα και αδικία». Ενάντια στις κοινότυπες απόψεις ότι πρόκειται για οικουμενικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης ή για αναχρονιστικό και βάρβαρο απομεινάρι των φυλετικών κοινωνιών, ο Γκέλλνερ υποστήριξε ότι ο εθνικισμός είναι κατεξοχήν φαινόμενο της νεωτερικότητας, επακόλουθο της εκβιομηχάνισης, του εκσυγχρονισμού και της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν είναι ότι οι εθνικές κουλτούρες αποκαθιστούν μια φανταστική, οργανική κοινότητα, αλλά ότι επιτρέπουν τη λειτουργική επικοινωνία μεταξύ αγνώστων και ανταποκρίνονται στην κινητικότητα και την ανωνυμία των σύγχρονων κοινωνιών. Συνδυάζοντας ανθρωπολογία, ιστορία και φιλοσοφία, αυτό το πυκνό, αιχμηρό δοκίμιο (που συμπληρώνει το κλασικό έργο του Γκέλλνερ «Έθνη και εθνικισμός») ανιχνεύει τις ρίζες του εθνικισμού στο νέωτερικό κράτος, τη συνάρτησή του με ιστορικά στάδια, χρονικές ζώνες και τύπους ηθικής, τους δεσμούς του με τον ρομαντισμό, και την αναμέτρησή του με βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο φιλελευθερισμός, ο μαρξισμός και το Ισλάμ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Λιβιεράτος (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε πολεοδομία, χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και γεωγραφία και νεοελληνική γραμματεία στο Παρίσι. Εργάστηκε στο Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης και έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα αστικής και κοινοτικής οργάνωσης (ΓΓΕΤ, ΜΙΑΤΕ). Είναι συνιδρυτής, υπεύθυνος σειρών και επιμελητής βιβλίων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Είναι επίσης μέλος και υπεύθυνος σεμιναρίων της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκτός από άρθρα στον περιοδικό τύπο, έργα του είναι: "Το μήνυμα του μέσου: Η έκρηξη της μαζικής επικοινωνίας" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1989), "Η κουλτούρα των μέσων: Μαζική κοινωνία και πολιτιστική βιομηχανία" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1991), Χρήστος Βακαλόπουλος, "Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό" (επιμέλεια και επίμετρο, 2005).

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λυδία Παπαδάκη (Μεταφραστής)

Η Λυδία Παπαδάκη σπούδασε νεώτερη ιστορία. Το 1986 απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο D.E.A. από τη Σορβόννη και το 1996 το διδακτορικό της δίπλωμα από το King΄s College London. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις επικεντρώνονται σε κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ernest Gellner

Ernest Gellner (Συγγραφέας)

Ο Ernest Gellner γεννήθηκε το 1925 στην Πράγα. Το 1939 μετανάστευσε στο Λονδίνο. Από το 1949 ανέλαβε διδασκαλία στο London School of Economics. Υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας από το 1962 ως το 1984, οπότε έγινε καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής τον ίδρυσε και διηύθυνε το κέντρο για τη μελέτη του εθνικισμού στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στην Πράγα. Πέθανε το 1995.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.286 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση