Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609796095
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
`ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ`:
Ντρέπομαι να γράφω ποιήματα
άσεμνη απασχόληση
να κολακεύω τον αναγνώστη
μέχρι να πει ότι το ποίημα είναι καλό.
Θα προτιμούσα να μιλήσω
με άλλα λόγια
ώστε κανείς ενσυνείδητος
να μην επιθυμεί να με ακούει.
(2003)
Για να καλύψουμε ως ένα βαθμό το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, όσον αφορά τη γνώση και τη διάδοση των πολωνικών γραμμάτων, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε το 2011 με την ανακήρυξή του ως `Έτος Μίγουος` από τις πολωνικές αρχές, με αφορμή την επέτειο γέννησής του. Μέχρι στιγμής, από το τεράστιο του έργο έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά μόνο ένα μυθιστόρημα και μια ποιητική συλλογή, μετα-φρασμένη όμως από την αγγλική γλώσσα. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη: μας προβλημάτισε αρκετά ο τρόπος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί μια χαρισματική και ολοκληρωμένη λογοτεχνική και φιλολογική προσωπικότητα, σε ένα βιβλίο αναγκαστικά μικρό σε αριθμό σελίδων, λόγω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τελικά, αποφασίσαμε την έκδοση στην Ελλάδα των `Εσχάτων ποιημάτων`, γραμμένων από τον Μίγουος στην Κρακοβία τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του. Η απόφασή μας βασίζεται στο γεγονός ότι σε αυτά τα σαράντα περίπου κείμενα μικρού και μεσαίου μεγέθους, ο ποιητής έχει περιλάβει τις κύριες, θεματικές και αισθητικές τάσεις της πλούσιας και πολυετούς δημιουργίας του.
Τα `Έσχατα ποιήματα` διαπνέονται από τα κυριότερα πολωνικά αλλά και οικουμενικά ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει τον Μίγουος ως ποιητή, φιλόσοφο, ιστορικό και φιλόλογο σε όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του. [...]
Ο Τσέσλαβ Μίλος (ή Τσέσουαβ Μίγουος, όπως προφέρεται το όνομά του στα πολωνικά) γεννήθηκε το 1911 στο Szetejnie της Λιθουανίας (μέρος τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), από οικογένεια πολωνολιθουανική, και μεγάλωσε στο Βίλνιους (τότε Βίλνα). Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία και, στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δούλεψε ως ραδιοφωνικός σχολιαστής. Με την κατάληψη της Πολωνίας από τους ναζί, εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία, όπου και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα αντίστασης. Τις εμπειρίες του από αυτήν την περίοδο τις αποτύπωσε στο μυθιστόρημά του Οι σφετεριστές (1955). Το 1946 εντάχθηκε στο πολωνικό διπλωματικό σώμα. Το 1951, ενώ υπηρετούσε ως μορφωτικός ακόλουθος στο Παρίσι, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του, το 2004, έζησε στη Γαλλία (έως το 1960), και εν συνεχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και δίδαξε στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. Το 1970 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1980 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ της λογοτεχνίας. Το Αιχμάλωτη σκέψη (1953) είναι το πιο εμφανώς πολιτικό από τα έργα του, αλλά και εκείνο που άσκησε διαχρονικά τη μεγαλύτερη επίδραση. Έγραψε επίσης αρκετές ποιητικές συλλογές, πεζά, δοκίμια, λογοτεχνικές κριτικές, καθώς και μια αυτοβιογραφία με τον τίτλο Η πατρίδα Ευρώπη (1959).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δημόσια διοίκηση και πολιτικές επιστήμες και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό σεμινάριο διοικητικού δικαίου στην ίδια σχολή. Είναι υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης. Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και με καθημερινές εφημερίδες των Αθηνών και της Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, της Εστίας Νέας Σμύρνης, του Ομίλου Φθιωτών Συγγραφέων-Λογοτεχνών, του Οργανισμού για την διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Έχει συμμετάσχει σε πολλές ποιητικές συλλογές. Επίσης ποιήματα και δοκίμια του, μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, πολωνικά, σερβικά και αλβανικά. Το έργο του έχει αποσπάσει ευμενείς κριτικές από καθηγητές πανεπιστημίου της ημεδαπής και της αλλοδαπής και από σπουδαίους λογοτέχνες. Το 2006 ετιμήθη με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Πολωνίας.