Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606483400
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη κατ’ άρθρο ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το Δίκαιο της ΕΣΔΑ είναι κατ’ εξοχήν ένα νομολογιακό δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν στο επίκεντρο των σχολιασμών των κατ’ ιδίαν άρθρων της Σύμβασης βρίσκονται οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ, το οποίο στην ουσία αποτελεί τον «αυθεντικό ερμηνευτή» της Σύμβασης.
Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των άρθρων 1 έως και 18 της Σύμβασης που κατοχυρώνουν τα «κλασικά» δικαιώματα της Σύμβασης ή περιέχουν οριζόντιες ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των άρθρων 19 έως και 59 της Σύμβασης που περιέχουν ρυθμίσεις για την οργάνωση και τη δικονομία του ΕΔΔΑ και διάφορες άλλες ρυθμίσεις. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η ερμηνεία των Πρωτοκόλλων της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν νέα θεμελιώδη δικαιώματα, πέραν εκείνων που θεσπίζονται στα άρθρα 1 έως 18.
Με το παραπάνω περιεχόμενο, η «ΕΣΔΑ - Κατ’ άρθρο ερμηνεία» αποτελεί μια έκδοση σταθμό, απαραίτητη για κάθε νομικό και κάθε πολίτη με εύστοχους και τεκμηριωμένους σχολιασμούς που καλύπτουν το σύνολο των ουσιαστικών και δικονομικών διατάξεων αλλά και των Πρωτοκόλλων της ΕΣΔΑ σε ένα έργο που ξεχωρίζει για την πληρότητα και την άρτια επιμελημένη συστηματική του διάρθρωση.
H Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί οκταετία Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Έχει γράψει επτά μονογραφίες δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί, μόνη της και από κοινού με την Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευαγγελία Μπάλτα, πέντε συλλογικούς τόμους Βιοηθικής και έναν συλλογικό τόμο δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες αναφορικά με το συνταγματικό δίκαιο, τη βιοηθική, την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες τεχνολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα