Ερνέστ Εμπράρ 1875-1933: Εικόνες από τη ζωή ενός αρχιτέκτονα: Από την Ελλάδα στην Ινδοκίνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ερνέστ Εμπράρ 1875-1933: Εικόνες από τη ζωή ενός αρχιτέκτονα: Από την Ελλάδα στην Ινδοκίνα

Συλλογικό έργο

Χάρης Γιακουμής

Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου

44.84€ -10% 40.36€

Ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη και την Ασία, με επίκεντρο την Ελλάδα του 1917 και την Ινδοκίνα του 1925, μας προτείνει το λεύκωμα αυτό, μέσα από τη φωτογραφική ματιά του Ερνέστ Εμπράρ, ενός από τους πλέον σημαντικούς πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας του εικοστού αιώνα.

Μετά από σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και τη Villa Medicis στη Ρώμη, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον φέρει με τη Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της πόλης, γίνεται η αιτία που θα τον κρατήσει εκεί για μερικά χρόνια, για να δουλέψει και να αγαπήσει τον ελληνικό χώρο.

Ακολουθεί η αποστολή τού Εμπράρ στην Ινδοκίνα, το 1923 όπου θα αφήσει αρκετά σημαντικά οικοδομήματα της λεγόμενης αποικιακής αρχιτεκτονικής, συνταιριάζοντας αρμονικά την ποιότητα με την προσαρμογή στην τοπική αρχιτεκτονική των χωρών αυτών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η πρόσφατη ανακάλυψη από τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή του συνόλου του φωτογραφικού αρχείου του Ερνέστ Εμπράρ, όπως μας το κληροδότησε ο χρόνος ύστερα από εβδομήντα περίπου χρόνια, αποτελεί αφορμή για φόρο τιμής, με το λεύκωμα αυτό, στον αρχιτέκτονα και φωτογράφο που τόσο αγάπησε όχι μονάχα τις χώρες αυτές -την Ιταλία, τη Δαλματία, την Ελλάδα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία, την Ινδία, την Κίνα- αλλά και τους κατοίκους τους.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Γιακουμής

Χάρης Γιακουμής (Συγγραφέας)

Ο Χάρης Γιακουμής γεννήθηκε το 1959 στην Κύπρο. Είναι ιστορικός τέχνης και διδάκτορας αισθητικής και τεχνολογίας της εικόνας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φωτογραφία στον ελληνικό χώρο, θέμα για το οποίο έχει εκδώσει ήδη αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου (Συγγραφέας)

Η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία στο Παρίσι, όπου εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Από το 1976 διδάσκει αστικό σχεδιασμό και ιστορία της πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την ιστορική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την πολεοδομική ιστορία των οικισμών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει συνεργαστεί σε μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christian de Pedelahore Loddis (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Καραστάθη (Μεταφραστής)


Κατερίνα Κολλέτ (Μεταφραστής)


Ντομινίκ - Βιβιάν Ζαμπούλη (Μεταφραστής)


Χάρης Γιακουμής

Χάρης Γιακουμής (Επιμέλεια)

Ο Χάρης Γιακουμής γεννήθηκε το 1959 στην Κύπρο. Είναι ιστορικός τέχνης και διδάκτορας αισθητικής και τεχνολογίας της εικόνας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φωτογραφία στον ελληνικό χώρο, θέμα για το οποίο έχει εκδώσει ήδη αρκετά βιβλία.

Ernest Hebrard

Ernest Hebrard (Φωτογράφος)

Ο Ερνέστ Εμπράρ (1975-1933) είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας στις αρχές του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και στη Villa Medicis στη Ρώμη, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον φέρει με τη Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της πόλης, γίνεται η αιτία που θα τον κρατήσει εκεί για μερικά χρόνια, για να εργαστεί για την πολεοδομική ανάπλαση της Θεσσαλονίκης και να αγαπήσει τον ελληνικό χώρο. Ακολουθεί η αποστολή του στην Ινδοκίνα, το 1923 όπου θα αφήσει αρκετά σημαντικά οικοδομήματα της λεγόμενης αποικιακής αρχιτεκτονικής, συνταιριάζοντας αρμονικά την ποιότητα με την προσαρμογή στην τοπική αρχιτεκτονική των χωρών αυτών της νοτιοανατολικής Ασίας. Μεταξύ 1928-1932 βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα για να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ως καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ενώ, παράλληλα διατελεί σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα σχολικών κτιρίων, προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, πολεοδομίας, κλπ. Το 1929 παραδίδει το σχέδιο της πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης, που έκανε δυνατή την ανέγερση, αργότερα, της πρώτης πανεπιστημιούπολης στην Ελλάδα. Παρόλο που στην Αθήνα οι οδηγίες που έδωσε δεν ακολουθήθηκαν, στη δίνη των γεγονότων που ακολούθησαν την απομάκρυνση των Φιλελεύθερων από την εξουσία, το 1932, στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, διαμόρφωσαν αποφασιστικά τη φυσιογνωμία της νεώτερης πόλης. Πέθανε στο Παρίσι την 1η Μαρτίου 1933, μετά από μακρά ασθένεια, ενώ προετοίμαζε έκθεση της δουλειάς του στο παρισινό Σαλόνι Αρχιτεκτονικής του ίδιου έτους. Η έκθεση έγινε τελικά χωρίς αυτόν, περιλαμβάνοντας τις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες λύσεις που είχε εισηγηθεί για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
245
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
1.087 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση