Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603758235
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό περιέχει τα πρακτικά του 1ου συνεδρίου που διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων τον Οκτώβριο του 2004.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να προσεγγιστούν ζητήματα που αφορούν:
-την οριοθέτηση του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων, τόσο από επιστημονική όσο και από πιο πρακτική άποψη
-την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και των προοπτικών της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
-τους δείκτες ποιότητας καθώς και πετυχημένα παραδείγματα προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης εκπαιδευτών.
Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Η Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις Επιστήμες της Αγωγής.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Εκπαίδευσης, Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιστημονικής ΄Ενωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Σπουδές στην Εκπαίδευση -θεματική ενότητα "Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση"-, και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σχετικά με τις Επιστήμες της Αγωγής.
Ο Νίκος Μουζέλης είναι επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE). Εκτός από τα πολυάριθμα άρθρα του που έχουν δημοσιευτεί στα εγκυρότερα ξένα επιστημονικά περιοδικά, στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα εξής βιβλία: "Organisation and Bureaucacy: An Analysis of Modern Theories", Routlege and Kegan Paul (ελληνική έκδοση: "Οργάνωση και γραφειοκρατία", εκδόσεις Μαθιουδάκη/Ανδρονόπουλου, Αθήνα 1991)· "Modern Greece: Facets of Underdevelopment", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Νεο-ελληνική κοινωνία: Όψεις υπανάπτυξης", Εξάντας, Αθήνα 1978)· "Politics in the Semi-periphery: Early Parliamentarism and Late Industrialisation in the Balkans and Latin America", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Κοινοβουλευτισμός και εκβιομηχάνιση στην ημι-περιφέρεια: Ελλάδα, Βαλκάνια, Λατινική Αμερική", Θεμέλιο, 1987)· "Post-Marxist Alternatives: The Construction of Social Orders", MacMillan (ελληνική έκδοση: "Μεταμαρξιστικές προοπτικές: για μια νέα πολιτική οικονομία και κοινωνιολογία", Θεμέλιο, 1992)· "Ο εθνικισμός στην ύστερη ανάπτυξη", Θεμέλιο, 1994· "Back to Sociological Theory: The Construction of Social Orders", MacMillan, 1991 (ελληνική έκδοση: "Επιστροφή στην κοινωνιολογική θεωρία: Η έννοια της ιεραρχίας και το πέρασμα από τη μικρο- στην μακρο-κοινωνιολογία", Θεμέλιο, Αθήνα, 1997)· "Sociological Theory: What Went Wrong? Diagnosis and Remedies", Routledge, 1995 (ελληνική έκδοση: "Η κρίση της κοινωνιολογικής θεωρίας: Τι πήγε λάθος;", Θεμέλιο, Αθήνα 2000)· "Για έναν εναλλακτικό τρίτο δρόμο: αναστοχαστικός εκσυγχρονισμός και τα αδιέξοδα της πολιτικής σκέψης του Antony Giddens", Θεμέλιο, Αθήνα 2001· "Από την αλλαγή στον εκσυγχρονισμό: κριτικές παρεμβάσεις", Θεμέλιο, Αθήνα 2002.
Ο Αλέξης Κόκκος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ρaris VIII. Πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος 1995-1997), του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (2004-2009) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο σήμερα είναι Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διευθυντής Σπουδών του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος.
Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών (2006-2008) και συνσυντονιστής του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (2009-2011). Είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία, που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Έγραψε 9 βιβλία και 65 άρθρα για την εκπαίδευση ενηλίκων, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Journal of Transformative Education, Convergence, LifeLong Learning in Europe, Agora, International Journal of Education and Ageing, Andragogical Studies, International Journal of Vocational Education and Training, Εκπαίδευση Ενηλίκων, κ.ά., και στους εκδοτικούς οίκους Jossey-Bass, Sense, Nova Science Publishers, Μεταίχμιο.
Με τις παραπάνω δραστηριότητες ο Αλέξης Κόκκος θέλησε να συμβάλει στη δημιουργία μορφών εκπαίδευσης που αποβλέπουν στον κριτικό στοχασμό και στη χειραφέτηση. Του απονεμήθηκε ο τίτλος μέλους του International Adult and Continuing Education Hall of Fame, για το συνολικό έργο του στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και τιμητική διάκριση της Διεθνούς Επιτροπής Μετασχηματίζουσας Μάθησης για την Υποδειγματική Ηγεσία και Προσφορά του στη Διεθνή Κοινότητα Μετασχηματίζουσας Μάθησης.
Επισκέπτης καθηγητής εκπαίδευσης ενηλίκων στα Πανεπιστήμια Nottingham και East Anglia στην Αγγλία.
Ο Alan Rogers ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων κατά το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Ξεκίνησε ως καθηγητής ιστορίας, όπου και διακρίθηκε ως ένας από τους διεθνείς πρωτοπόρους της κοινοτικής προσέγγισης στην τοπική ιστορία. Ίδρυσε το Κέντρο Tοπικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham (Αγγλία) το οποίο αποτελεί σήμερα ένα πρωτοπόρο κέντρο. Τα βιβλία του για την εκπαίδευση ενηλίκων βασίστηκαν στα μαθήματα εκπαίδευσης που έκανε εκείνη την εποχή. Από το 1972 δραστηριοποιήθηκε διεθνώς στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, κυρίως σε υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά και στη Βόρειο Αμερική. Το 1998 έγινε ειδικός καθηγητής της εκπαίδευσης ενηλίκων στη Σχολή Συνεχούς Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Nottingham (Αγγλία).
Ο Α. Rogers έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, τόσο με συγγραφή βιβλίων στην Αγγλία όσο και με τη δημοσίευση άρθρων σε πολλές χώρες. Το πιο αναγνω- ρισμένο έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων είναι το ομώνυμο, Teaching Adults, Open University Press, 1η έκδ. 1986 -3η έκδ. 2002 (ελλ. έκδ. Η εκπαίδευση ενηλίκων, μτφρ. Μαρία Κ. Παπαδοπούλου -Μαρία Τόμπρου, Αθήνα: Μεταίχμιο, 1999).
Στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται επίσης τα εξής: Adults Learning for Development, Cassell, 1992, What is the Difference ? a new critique of adult learning and teaching, NIACE, 2003, Non-Formal Education: flexible schooling or participatory education?, Kluwer, 2004, Urban Literacy: communication, identity and learning ίn urban contexts, UNESCO Institute of Education, 2004.
Ο Δημήτρης Βεργίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες της εκπαίδευσης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και δίδαξε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις αρχές του 1991 δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του τμήματος Μελετών και Τεκμηρίωσης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ.
Ιδρυτικό μέλος του International Institute for Research, Policy and Practice in the Education of Adults.
Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα. Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες του για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την εκπαίδευση ενηλίκων σε συλλογικά βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο στα περιθώρια της συγγραφικής του δραστηριότητας αποτυπώθηκαν προσωπικές στιγμές, συναισθήματα και βιώματα διαδοχικών ματαιώσεων, καθώς ξεθώριαζε ο ενθουσιασμός και η λάμψη της μεταπολίτευσης.
Ο Peter Jarvis είναι Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Διά Βίου Μάθησης στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες. Το 1998 του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Συγγραφικού Έργου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Cyril Ο. Houle από την Αμερικανική Ένωση για τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων.
Ο Παρασκευάς Λιντζέρης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας. Έχει συγγράψει βιβλία για τη θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης και τις πολιτικές εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις κριτικές θεωρίες μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων, στις ευρωπαϊκές πολιτικές δεξιοτήτων και στη σχέση εκπαίδευσης, οικονομίας και εργασίας.
Η Άννα Τσιμπουκλή, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος, μέλος της Ένωσης Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως διδάσκουσα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Εκπαίδευση Ενηλίκων. Είναι Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King΄s College του Λονδίνου με θέμα την εκπαίδευση στελεχών ψυχικής υγείας.
Η καθηγήτρια Sally Brown είναι σύμβουλος Ανώτατης Εκπαίδευσης και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υπήρξε για μια πενταετία διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μάθησης και Διδασκαλίας, ενώ παλαιότερα ήταν σύμβουλος Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle (Αγγλία). Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Buckinghamshire Chilterns. ΄Εχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα και οργανώνει εργαστήρια και συμβουλευτικές συνεδρίες στη Βρετανία και στο εξωτερικό (Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Σουηδία και Γερμανία), πάνω σε θέματα διδασκαλίας, μάθησης και -κυρίως- αξιολόγησης.
Στα πιο γνωστά βιβλία της συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: "500 Tips for Tutors" (με τον Phil Race ), Kogan Page, 1993, "Assessing Learners ίn Higher Education" (με τον Peter Knight), Kogan Page, 1994, "Strategies for Diversifying Assessment" (με τους Graham Gibbs και Chris Rust), OCSD, 1994, "Assess Your Own Teaching Quality" (με τον Phil Race ), Kogan Page, 1995, "500 Tips for Researchers" (με τους Phil Race και Brenda Smith), Kogan Page, 1996, "500 Tips for Quality Enhancement" (με τους Phil Race και Brenda Smith), "500 Tips for Academic Librarians" (με τους Phil Race και Βill Downie), "Assessment Matters in Higher Education" (επιμ. με την Angela Glasner), Open University Press, 1999, και "500 tips for Teachers" (με τους Carolyn Earlam και Phil Race, ελλ. εκδ.: "500 πρακτικές συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς", μτφρ. Ευαγγελία Κασαπίδου, Αθήνα, Μεταίχμιο, 2001).
Ο Αλέξης Κόκκος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ρaris VIII. Πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος 1995-1997), του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (2004-2009) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο σήμερα είναι Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διευθυντής Σπουδών του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος.
Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών (2006-2008) και συνσυντονιστής του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (2009-2011). Είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία, που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Έγραψε 9 βιβλία και 65 άρθρα για την εκπαίδευση ενηλίκων, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Journal of Transformative Education, Convergence, LifeLong Learning in Europe, Agora, International Journal of Education and Ageing, Andragogical Studies, International Journal of Vocational Education and Training, Εκπαίδευση Ενηλίκων, κ.ά., και στους εκδοτικούς οίκους Jossey-Bass, Sense, Nova Science Publishers, Μεταίχμιο.
Με τις παραπάνω δραστηριότητες ο Αλέξης Κόκκος θέλησε να συμβάλει στη δημιουργία μορφών εκπαίδευσης που αποβλέπουν στον κριτικό στοχασμό και στη χειραφέτηση. Του απονεμήθηκε ο τίτλος μέλους του International Adult and Continuing Education Hall of Fame, για το συνολικό έργο του στο πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς και τιμητική διάκριση της Διεθνούς Επιτροπής Μετασχηματίζουσας Μάθησης για την Υποδειγματική Ηγεσία και Προσφορά του στη Διεθνή Κοινότητα Μετασχηματίζουσας Μάθησης.