Τι είναι η Ευρώπη; Πώς κατασκευάστηκε η ταυτότητά της και πώς χρησιμοποιείται στις μέρες μας; Σε αυτό το βιβλίο εξετάζονται οι ρίζες και η ανάπτυξη της ιδέας της Ευρώπης ως κοινωνικής κατασκευής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Γιατί η κάθε εποχή επινοούσε την ιδέα της Ευρώπης στον καθρέφτη της δικής της ταυτότητας και η κάθε ευρωπαϊκή ταυτότητα κατασκευαζόταν με βάση αντιθετικά σχήματα όπου κυριαρχούσε η διχοτόμηση μεταξύ Εαυτού και Άλλου. Αναστοχαζόμενος λοιπόν πάνω στη σημερινή χρήση της ιδέας της Ευρώπης, ο Delanty αποκαλύπτει εύληπτα ότι η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να παρουσιάζεται ως ενοποιητικός παράγοντας, στηριζόμενη σε επιφανειακές κυρίως έννοιες ενότητας, όπως η χριστιανοσύνη ή οι δυτικές αξίες, όμως στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε κυρίως από πολιτικές που έφεραν διχασμούς, διαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Απέναντι σε μια ολοένα και βυθιζόμενη σε κρίση Ευρώπη και σε έναν μεταβαλλόμενο μουσουλμανικό κόσμο ο προβληματισμός του συγγραφέα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος "Η Ευρώπη θα είναι άραγε τα επόμενα χρόνια μια Ευρώπη-Φρούριο, όπως στο παρελθόν, που θα αποκλείει και θα περιχαρακώνεται απέναντι στον έξω κόσμο ή θα είναι μια κοινωνία των πολιτών που θα περικλείει όλες τις εθνικές ομάδες και τις μειονότητες;"
Γιάννης Μπαχάρας (Μεταφραστής)
Gerard Delanty (Συγγραφέας)
Ο Delanty είναι κοινωνιολόγος που ασχολείται με διεπιστημονικά θέματα κοινωνικής θεωρίας και πολιτικής. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί με τη συγκριτική ανάλυση της νεοτερικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και τις κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη. Η δουλειά του επικεντρώνεται στην παγκοσμιοποίηση και την ανάλυση του κοινωνικού κόσμου. Έχει γράψει 10 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Deakin University, στη Μελβούρνη, στο Doshisha University, στο Κιότο, στο York University και στο Τορόντο. Ταυτόχρονα, εκδίδει το περιοδικό European Journal of Social Theory.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα