Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606691133
Κατηγορίες:
Τέχνες | Θέατρο | Κινηματογράφος , Φωτογραφία , Ισότητα Φύλων , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι γυναίκες που διαβάζουν είναι επικίνδυνες, επειδή διαβάζοντας απέκτησαν (και ίσως εξακολουθούν να αποκτούν) γνώσεις και εμπειρίες που δεν προορίζονταν για εκείνες. Η ιστορία των γυναικών αναγνωστριών αντικατοπτρίζεται στη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Το μοτίβο της γυναίκας που διαβάζει ανέκαθεν γοήτευε τους καλλιτέχνες κάθε εποχής. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να επιτραπεί στις γυναίκες να διαβάζουν ό,τι θέλουν. Στην αρχή τους επιτρέπεται μόνο να κεντάνε, να προσεύχονται, να φροντίζουν τα παιδιά και να μαγειρεύουν. Από τη στιγμή όμως, που ανακαλύπτουν στο διάβασμα τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το περιορισμένο περιβάλλον του σπιτιού με τον απεριόριστο κόσμο της σκέψης, της φαντασίας, αλλά και της γνώσης, γίνονται επικίνδυνες, απειλώντας να ανατρέψουν τη δεδομένη τάξη πραγμάτων. Οι εικόνες γυναικών που διαβάζουν έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και μεγάλη εκφραστική δύναμη. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Μεγάλος ολλανδός ζωγράφος της εποχής του μπαρόκ (1606-1669), κυριότερος εκπρόσωπος του "Χρυσού Αιώνα" της ολλανδικής ζωγραφικής. Ως ζωγράφος, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός: άφησε πίσω του 600 έργα ζωγραφικής, 300 χαρακτικά και περισσότερα από 2.000 σχέδια (με θέματα όπως τοπία, θέματα από τη Βίβλο αλλά και τα διάσημα πορτρέτα και τις αυτοπροσωπογραφίες του -περίπου 100). Χαρακτηριστική θέση στην τεχνική του είχε η έντονη αντίθεση ανάμεσα στο φωτεινό κεντρικό θέμα και το σκοτεινό υπόβαθρο, το λεγόμενο "κιαροσκούρο".
Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης (1475 - 1564). Γεννήθηκε στο Caprese κοντά στο Arezzo, ήταν δεύτερος από 6 γιους στην οικογένεια, έζησε στη Φλωρεντία και στη Ρώμη, στην οποία και πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Το αρχικό του όνομα ήταν Michelagniolo di Ludovico di Buonarroto Simoni. Ήδη στα 13 χρόνια του πήρε ο Μιχαήλ ΄Αγγελος μαθήματα γλυπτικής στη φλωρεντινή Ακαδημία Τεχνών των Μεδίκων, όταν ήταν στην εξουσία ο Λορέντσο ο Μεγαλοπρεπής. Σημαντικότερη επίδραση στο νεαρό καλλιτέχνη κι από τα μαθήματα είχε όμως η μελέτη των έργων της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, καθώς και οι πίνακες των Τζιότο, Μασάτσιο κ.ά. που βρίσκονταν στα μέγαρα των Μεδίκων και στην Ακαδημία Τεχνών.
Το πρώιμο έργο που δημιούργησε ο Μιχαήλ ΄Αγγελος κατά ένα μέρος στη Φλωρεντία και κατά ένα άλλο στη Ρώμη, απετέλεσε το αποκορύφωμα της Αναγεννήσεως. Το επίκεντρο των καλλιτεχνικών του εργασιών κατά τα έτη 1508-12 αποτελεί η ζωγραφική των φρέσκο στις οροφές της Capella Sixtina στο Βατικανό. «Όποιος δεν έχει δει την Capella Sixtina, δεν μπορεί να φανταστεί για τί έργα είναι ικανός ο άνθρωπος» δήλωσε ο Γκαίτε. Ως αρχιτέκτων εργάστηκε ο Μιχαήλ ΄Αγγελος στη διαμόρφωση του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Δικής του εμπνέυσεως είναι και ο τρούλλος της εκκλησίας του ΄Αγιου Πέτρου.
Πέρα από τις εικαστικές εργασίες του, ο Μιχαήλ ΄Αγγελος έχει συγγράψει πάνω από 300 σονέτα και μαδριγάλια, πολλά από τα οποία αποτελούν κατακτήσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Stefan Bollmann (γεν. το 1958) σπούδασε γερμανική φιλολογία, θεατρολογία, ιστορία και φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται ως επιμελητής και συγγραφέας στο Μόναχο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα