Επιγράμματα συλλογής Πλανούδη
zoom in
[set 13 τόμων] Το επίγραμμα ξεκίνησε από λίγες λέξεις που χάραζαν οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στα ηρώα, στους τάφους των δικών τους και στα βάθρα των αγαλμάτων τους. Οι λέξεις δήλωναν κυρίως σε ποιον γίνεται η αφιέρωση, ποιος ήταν ο πατέρας και η πατρίδα του και για ποια πράξη γίνεται η αφιέρωση αυτή και η επιβράβευση. Αργότερα, και σιγά-σιγά, το επίγραμμα παύει να γράφεται μόνο σε μεγάλες πλάκες ή σε στήλες και σε βάθρα, διευρύνει τα θέματα του, αποκτά αυτοτέλεια και γίνεται πια "έκφραση". Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το επίγραμμα επικρατεί σαν το ολιγόστιχο ποίημα που αναφέρεται σε ποικίλα μικρά θέματα, κάνει επισημάνσεις ουσίας και νοήματος, με επιμελημένη έκφραση, που υπονοεί περισσότερα απ΄ όσα η συνοπτικότητα του επιτρέπει. Εκφράζει, διδάσκει, διασκεδάζει, προκαλεί αναμετρήσεις. Η "Παλατινή Ανθολογία" συντίθεται από ποιήματα της ελληνικής κλασικής περιόδου, της αλεξανδρινής, της ρωμαϊκής και χριστιανικής (από το 600 π.Χ. μέχρι το 900 μ.Χ.) και όλα είναι στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα από Έλληνες ή και ελληνομαθείς της αλεξανδρινής εξάπλωσης, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής διαδοχής. Τα θέματα των επιγραμμάτων καλύπτουν όλους τους κύκλους του ανθρώπινου βίου: τον έρωτα, το θάνατο, την ανδραγαθία, τη σάτιρα, το παιχνίδι, τη μεταφυσική διάσταση. Πρωταγωνιστούν ποιητές και συγγραφείς, ηγέτες και πλούσιοι, ναυαγοί και αγρότες, φτωχοί και ασήμαντοι, γυναίκες και παιδιά, νέοι κ.α. Η ομορφιά, η λιτότητα και η τελειότητα πολλών επιγραμμάτων λάμπει μέσα στις σελίδες του έργου, που κυκλοφορεί σε 13 τόμους, σε γλαφυρή μετάφραση του κλασικού φιλολόγου Κώστα Τοπούζη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλκαίος ο Μεσσήνιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασκληπιάδης ο Σάμιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αμμιανός (Συγγραφέας)

Ποιητής του 2ου αιώνα μ.Χ. Από τα επιγράμματα του ενδέκατου βιβλίου της Παλατινής, του αποδίδονται περί τα 25, τα περισσότερα σκωπτικού περιεχομένου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίπατρος ο Θεσσαλονικεύς (Συγγραφέας)

Επιγραμματοποιός της εποχής του Αυγούστου. Φίλος και προστατευόμενος του υπάτου της Μακεδονίας Λευκίου Καλπουρνίου Πείσωνος. Εργάστηκε ως διδάσκαλος στη Ρώμη όπου πιθανολογείται ότι εκπροσώπησε την πόλη του, ηγούμενος επίσημης αποστολής. Στο προοίμιο του Στεφάνου του ο Φίλιππος τον παρομοιάζει με στάχυ ("Αντίπατρος πρέψει στεφάνω στάχυς"). Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει πάνω από εκατό επιγράμματά του (επιτύμβια, αναθηματικά, επιδεικτικά, συμποτικά, σκωπτικά).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίστιος (Συγγραφέας)

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον επιγραμματοποιό. Πιθανολογείται ότι έζησε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από ορισμένους ταυτίζεται με τον Αντίστιο Σωσιανό, που εξορίστηκε από τον Νέρωνα εξαιτίας σκωπτικών ποιημάτων του, ή με τον Πόπλιο Αντίστιο, σύγχρονο του Κικέρωνα, ή με τον Λεύκιο Αντίστιο Βέτο, σύγχρονο του Τιβέριου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απολλωνίδης ο Σμυρνεύς (Συγγραφέας)

Απολλωνίδης (και Απολλωνίδας) ο Σμυρνεύς. Επιγραμματοποιός του 1ου αιώνα μ.Χ. Η Παλατινή Ανθολογία περιέχει περίπου τριάντα επιγράμματά του, τα οποία συγκαταλέγονται στον "Στέφανο" του Φιλίππου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διότιμος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντίφιλος ο Βυζάντιος (Συγγραφέας)

O Αντίφιλος ο Βυζάντιος ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε την εποχή του Αυγούστου. Θεωρείται από τους πιο κομψούς και γόνιμους ποιητές της Παλατινής Ανθολογίας, στην οποία σώζονται περί τα πενήντα επιγράμματά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρχίας ο Αντιοχεύς (Συγγραφέας)

Ο Αρχίας ο Αντιοχεύς ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός. Γεννήθηκε περί το 120 π.Χ. Ήρθε στη Ρώμη και ζούσε υπό την προστασία των Λουκούλλων. Έγινε Ρωμαίος πολίτης το 89 π.Χ. αλλά ο Γράτιος αμφισβήτησε την πολιτογράφησή του και τότε ο Κικέρων τον υπερασπίστηκε με τον λόγο του "Pro Archia poeta". Ο Αρχίας ύμνησε τους πολέμους του Μαρίου κατά των Κίμβρων και του Λούκουλλου κατά του Μιθριδάτη. Στην Παλατινή Ανθολογία σώθηκαν 7 επιγράμματά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδωρίδας ο Συρακούσιος (Συγγραφέας)

Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Γγνωστός ποιητής από τις Συρακούσες με τα 18 διασωζόμενα λογιότατα επιγράμματα στην Παλατινή Ανθολογία. Είχε γράψει (κατά τον Αθήναιο) και 2 διθυράμβους με τίτλους "Κένταυροι" και "Εις τον Έρωτα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιάνωρ (Συγγραφέας)

Ο Βιάνωρ ήταν γραμματικός και επιγραμματοποιός από την Βιθυνία. Έζησε στις αρχές του Α΄ μ.Χ. αιώνα και περιλαμβανόταν στον Στέφανο του Φιλίππου. Σώζονται περί τα 21 επιγράμματά του, από τα πολύ καλά της "Παλατινής Ανθολογίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερύκιος ο Κυζικηνός (Συγγραφέας)

Ο Ερύκιος ο Κυζικηνός ήταν Έλληνας επιγραμματοποιός των αρχών του Α΄ μ.Χ. αιώνα. Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται δεκατέσσερα επιγράμματά του από τον Στέφανο του Φιλίππου. [πηγή: Βικιπαίδεια, 22/2/2012]
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος ο Αιτωλός (Συγγραφέας)

Ποιητής του 3ου αιώνα π.Χ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αράβιος ο Σχολαστικός (Συγγραφέας)

Ποιητής του 6ου αι. μ.Χ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
13 από 13
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
247
Διαστάσεις:
17χ11
Βάρος:
0.207 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση