Επιγράμματα διαφόρων μέτρων
zoom in
[set 13 τόμων] Το επίγραμμα ξεκίνησε από λίγες λέξεις που χάραζαν οι αρχαίοι Έλληνες πάνω στα ηρώα, στους τάφους των δικών τους και στα βάθρα των αγαλμάτων τους. Οι λέξεις δήλωναν κυρίως σε ποιον γίνεται η αφιέρωση, ποιος ήταν ο πατέρας και η πατρίδα του και για ποια πράξη γίνεται η αφιέρωση αυτή και η επιβράβευση. Αργότερα, και σιγά-σιγά, το επίγραμμα παύει να γράφεται μόνο σε μεγάλες πλάκες ή σε στήλες και σε βάθρα, διευρύνει τα θέματα του, αποκτά αυτοτέλεια και γίνεται πια "έκφραση". Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, το επίγραμμα επικρατεί σαν το ολιγόστιχο ποίημα που αναφέρεται σε ποικίλα μικρά θέματα, κάνει επισημάνσεις ουσίας και νοήματος, με επιμελημένη έκφραση, που υπονοεί περισσότερα απ΄ όσα η συνοπτικότητα του επιτρέπει. Εκφράζει, διδάσκει, διασκεδάζει, προκαλεί αναμετρήσεις. Η "Παλατινή Ανθολογία" συντίθεται από ποιήματα της ελληνικής κλασικής περιόδου, της αλεξανδρινής, της ρωμαϊκής και χριστιανικής (από το 600 π.Χ. μέχρι το 900 μ.Χ.) και όλα είναι στην ελληνική γλώσσα, γραμμένα από Έλληνες ή και ελληνομαθείς της αλεξανδρινής εξάπλωσης, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής διαδοχής. Τα θέματα των επιγραμμάτων καλύπτουν όλους τους κύκλους του ανθρώπινου βίου: τον έρωτα, το θάνατο, την ανδραγαθία, τη σάτιρα, το παιχνίδι, τη μεταφυσική διάσταση. Πρωταγωνιστούν ποιητές και συγγραφείς, ηγέτες και πλούσιοι, ναυαγοί και αγρότες, φτωχοί και ασήμαντοι, γυναίκες και παιδιά, νέοι κ.α. Η ομορφιά, η λιτότητα και η τελειότητα πολλών επιγραμμάτων λάμπει μέσα στις σελίδες του έργου, που κυκλοφορεί σε 13 τόμους, σε γλαφυρή μετάφραση του κλασικού φιλολόγου Κώστα Τοπούζη.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βακχυλίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σιμωνίδης ο Κείος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανακρέων (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (Συγγραφέας)

Ο Καλλίμαχος γεννήθηκε γύρω στο 310 π.Χ. στην Κυρήνη, αποικία της Θήρας στα παράλια της Βόρειας Αφρικής. Από νωρίς μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος στο προάστιο Ελευσίνα. Χάρη στις ευρύτατες γνώσεις του, γρήγορα εισήλθε στους κύκλους της Αυλής του βασιλιά της πτολεμαϊκής Αιγύπτου Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου. Εκεί του ανατέθηκε η σύνταξη του καταλόγου των βιβλίων της περίφημης Βιβλιοθήκης. Εξακολούθησε να ζει και να συγγράφει στην Αλεξάνδρεια, στενά συνδεδεμένος με την Αυλή και τη βασιλική οικογένεια.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασκληπιάδης ο Σάμιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος ο Θεσσαλονικέας (Συγγραφέας)

Ποιητής και ρητοδιδάσκαλος του 1ου αιώνα μ.Χ. από τη Θεσσαλονίκη. Περίπου ενενήντα επιγράμματά του, ποικίλων μέτρων, σώζονται στην "Παλατινή". Τα είχε δημοσιεύσει, μαζί με άλλα παλαιότερων και συγκαιρινών του ποιητών, σε μία συλλογή, τον λεγόμενο "Στέφανο" του Φιλίππου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηγήσιππος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδωρίδας ο Συρακούσιος (Συγγραφέας)

Έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Γγνωστός ποιητής από τις Συρακούσες με τα 18 διασωζόμενα λογιότατα επιγράμματα στην Παλατινή Ανθολογία. Είχε γράψει (κατά τον Αθήναιο) και 2 διθυράμβους με τίτλους "Κένταυροι" και "Εις τον Έρωτα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρμενίων (Συγγραφέας)

Ποιητής από τη Μακεδονία. Έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στο προοίμιο του "Στεφάνου" του ο Φίλιππος ο Θεσσαλονικεύς αναφέρεται σ΄ αυτόν με τη φράση "μύρτα δ΄ ο Παρμενίων". Από τα 36 ποιήματα της "Παλατινής" που του αποδίδονται, το επιδεικτικό επίγραμμα ΙΧ 43 συνιστά κατά κάποιον τρόπο τη βιοθεωρία του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικαίνετος (Συγγραφέας)

Ο Νικαίνετος ήταν επικός ποιητής και επιγραμματοποιός, που γεννήθηκε στα Άβδηρα και εγκαταστάθηκε στη Σάμο. Έζησε τον 3ο π.Χ. αιώνα, γύρω στα 219 π.Χ.. Ο Στέφανος Βυζάντιος τον συγκαταλέγει στους ονομαστούς Αβδηρίτες και τον αποκαλεί εποποιό. Έγραψε κατάλογο επιφανών γυναικών "Ηοίαι", ένα επικό ποίημα με την Ιστορία της Σάμου, ένα ειδύλλιο με τίτλο "Λύρκος", και επιγράμματα. Στην "Παλατινή Ανθολογία" διασώζονται έξι επιγράμματά του, το 4ο αμφισβητείται.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τιμοκρέων ο Ρόδιος (Συγγραφέας)

Ο Τιμοκρέων ο Ρόδιος ήταν αρχαίος Έλληνας λυρικός ποιητής, αλλά και αθλητής του πεντάθλου, από την Ιαλυσό της Ρόδου, που έζησε το πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.. Ο Τιμοκρέων είχε διακριθεί ιδιαίτερα στην ποίηση παροινίων, τα οποία μετέτρεπε παρά τις δυσκολίες της δωρικής ποίησης σε γελοία άσματα. Γι΄ αυτό και από τον Σουΐδα κατατάσσεται στους ποιητές της παλαιάς κωμωδίας. Μετά την περίοδο των Περσικών Πολέμων κατηγορήθηκε (471 π.Χ.) ότι "εμήδισε" και εξορίσθηκε (αυτή και οι παρακάτω είναι πληροφορίες που μας δίνει ο Πλούταρχος στη βιογραφία του Θεμιστοκλέους). Επιπλέον, σατίρισε δριμύτατα με ποίημά του, από το οποίο σώθηκαν μόλις 15 στίχοι, τον Θεμιστοκλή για πολιτικούς λόγους και επειδή δεν φρόντισε να τον ανακαλέσει από την εξορία. Στο ποίημα αυτό, ο Τιμοκρέων γράφει ότι μονάχα ένας δίκαιος άνδρας υπάρχει: ο Αριστείδης. Την εποχή που κατηγορήθηκε για «μηδισμό», έγραψε ένα πεντάστιχο όπου ανέφερε ότι έχει και άλλους ομόθυμους: "δεν είμαι γω μονάχα κολοβή αλεπού, είναι κι άλλοι". Ο Τιμοκρέων σατίρισε επίσης τον ποιητή Σιμωνίδη ως φλύαρο και ταυτολόγο (Παλατινή Ανθολογία ΧΙΙΙ 31), οπότε ο τελευταίος του απάντησε με σαρκαστικό επίγραμμα (Παλατινή Ανθολογία VII 348). Σε σχόλιό του ο Τιμοκρέων εύχεται ο τυφλός Πλούτος να μην υπάρχει ούτε στη Γη, ούτε στη θάλασσα, αλλά να εξαφανισθεί στα Τάρταρα, γιατί αυτός είναι ο αίτιος για όλα τα κακά. Από το έργο του Τιμοκρέοντος, εκτός από το παραπάνω επίγραμμα, έχουν σωθεί μόνο λίγα αποσπάσματα, που πρωτοδημοσιεύθηκαν υπό τον Bergk με τον τίτλο "Poetae Lyrici Graeci". [πηγή: Βικιπαίδεια, 24/2/2012]
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φαίδιμος (Συγγραφέας)

Ο Φαίδιμος ήταν αρχαίος Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε τον 3ο π. Χ. αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φάλαικος (Συγγραφέας)

Αρχαίος έλληνας ποιητής από τη Φωκίδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Τοπούζης (Μεταφραστής)


Κώστας Τοπούζης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
12 από 13
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
17χ11
Βάρος:
0.15 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση