Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604583805
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ποιος είναι ο ρόλος της (κοινωνικής) ψυχολογίας σήμερα; Μπορεί να απαλλαγεί από τη θεωρητική ένδεια και τις μεθοδολογικές της αγκυλώσεις και να μετατραπεί σε μια αληθινά κοινωνική και χειραφετική επιστήμη;
Σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση, η κυρίαρχη (κοινωνική) ψυχολογία, όπως διδάσκεται στα περισσότερα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζεται από την απουσία κριτικής θεώρησης, την έλλειψη κοινωνικής θεωρίας, και τη νωθρή μετάδοση τυποποιημένων θεωρητικών και μεθοδολογικών πακέτων μέσα στο ξεθωριασμένο ιδεολογικό περιτύλιγμα της `αντικειμενικής επιστήμης` - κάτι που αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο καταλήγει να εφαρμόζεται ως θεραπευτική πρακτική.
Τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν βιβλίο σκιαγραφούν και προεικονίζουν μία διαφορετική ψυχολογία. Πρόκειται για πολιτικά κείμενα που προσφέρουν μία ενοχλητική και διεισδυτική οπτική σε μία σειρά από ψυχοκοινωνικά θέματα· κείμενα που δεν ενδιαφέρονται για τον στατιστικό συσχετισμό μεταβλητών αλλά, αντίθετα, τολμούν να αμφισβητούν και να ανατρέπουν κατεστημένες παραδοχές και αντιλήψεις, να δυσαρεστούν και να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύουν.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μανόλης Δαφέρμος (Δαφερμάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πραγματοποίησε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας. Το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας (Ph.D.) του παραπάνω πανεπιστημίου.
Ο Μανόλης Δαφέρμος διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει, επίσης, εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής της ΠΑΤΕΣ Ηρακλείου.
Η ερευνητική του δραστηριότητα πραγματοποιείται στα πλαίσια του θεωρητικού προγράμματος της διεθνούς Λογικο-Ιστορικής σχολής. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αθανάσιος Μαρβάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής κλινικής κοινωνικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Ian Parker είναι ακαδημαϊκός, ακτιβιστής και ψυχαναλυτής. Διδάσκει και συντονίζει έρευνες στα πανεπιστήμια του Leicester, του Manchester και του Λονδίνου. Είναι διευθυντής της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Annual Review of Critical Psychology" και μέλος του δικτύου Psychology Politics Resistance (δικτύου που αντιτίθεται σε καταχρηστικές πρακτικές της ψυχολογίας).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Μεντίνης διδάσκει κοινωνική ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και στο Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών (BCA).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Eva Illouz είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της
Ιερουσαλήμ και διευθύντρια σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Από
τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορούν τα βιβλία της Γιατί πληγώνει ο έρωτας: Μια κοινωνιολογική
ερμηνεία (2019) και Το τέλος του έρωτα: Μια κοινωνιολογία των αρνητικών σχέσεων (2021). Άλλα έργα της στα
ελληνικά: Ψυχρή τρυφερότητα: Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού (Oposito, 2017) και, μαζί με τον Edgar
Cabanas, Ευτυχιοκρατία: Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας (Πόλις, 2020).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχάλης Μεντίνης διδάσκει κοινωνική ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και στο Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών (BCA).