Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789600337594
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα αιτήματα ισότητας στις κοινωνικές διευθετήσεις συγκροτούν το περιεχόμενο αυτής της πρωτότυπης και οξυδερκούς μονογραφίας, η οποία ασχολείται τόσο με μεθοδολογικά όσο και με ουσιώδη οικονομικο-κοινωνικά ζητήματα. Ο Αμάρτυα Σεν αρχικά εντοπίζει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες ηθικές προσεγγίσεις των κοινωνικών διευθετήσεων, οι οποίες (ακόμα και θεωρούμενες «αντιισονομιστικές») απαιτούν ισότητα κάποιου πράγματος που θεωρείται κομβικό κατά τη συγκεκριμένη θεωρία. Ο συγγραφέας διερευνά διεξοδικά ένα συγκεκριμένο τρόπο απάντησης στο ερώτημα «ισότητα τίνος πράγματος;» και προτείνει να συνδυάσουμε σε μια ανάλυση για την ισότητα την «ελευθερία επίτευξης» στόχων με τα «πραγματικά επιτεύγματα», καθώς και τις «δυνατότητες εκπλήρωσης λειτουργικών στόχων» με τους πραγματικούς λειτουργικούς σκοπούς. Επίσης εξετάζει τα αιτήματα των κινήτρων και της αποδοτικότητας στο πλαίσιο της αποτίμησης της ανισότητας. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε οικονομολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την πολιτική θεωρία, την ηθική φιλοσοφία και τη φιλοσοφία του δικαίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), του Μαρβούργου (Γερμανία), της Οξφόρδης (ΗΒ) και του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών "Επιστημονική Σκέψη" και "Διαλεκτική". Διευθύνει τη σειρά "Αναστοχασμός" στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα στη σειρά "Λόγος" στις Εκδόσεις Λιβάνη. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ημερησία. Εργάζεται ως εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο (διδακτορικό) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (post doc) στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κυριότερα έργα που έγραψε ή συμμετείχε στην έκδοσή τους είναι τα εξής: Der autonome Intellekt (1976), Η διανόηση στην Ελλάδα (1978), Τέχνη και Ιδεολογία (1984), Ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ (1985), Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (1986), Η Ελλάδα στο 2000 (1987), Συνειδητό και Αυθόρμητο (1987), Ο Συνασπισμός της Αριστεράς (1988), Μια συζήτηση που δεν έγινε (1989), Auf dem Weg zur Hegemonialmacht? Deutsche Aussenpolitik nach der Vereinigung (1993), ΕΕ: Κράτος δευτέρου βαθμού ή ένα σύστημα εν τω γίγνεσθαι - Το εθνικό κράτος και η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης στην κοινοτική Ευρώπη (1995), Labor, Market and Employment (1996), EU und Demokratie (1997), Flexible Integration in Europe (1998), Griechenland in Europa (1998), Στόχοι και τακτικές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ του 1996-1997 (1999), Culture and the dialectic of the national and global (2002).
Ο Αμάρτυα Σεν, ο "Ινδός οικονομολόγος των φτωχών", δίδαξε στο Κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ (Η.Β.). Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομετρίας και της Διεθνούς Οικονομικής Ένωσης. Σήμερα είναι καθηγητής Οικονομίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1998 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το συνολικό του έργο, αλλά ιδιαίτερα διότι επανέφερε στα Οικονομικά τη λογική σκέψη, τη φιλοσοφική θεώρηση και τη διασύνδεσή τους με άλλες κοινωνικές επιστήμες. Απέδειξε την αλληλουχία των δημοκρατικών δομών και της ελευθερίας με την ευημερία. Κατέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η φτώχεια και οι λιμοί, οξύνονται εκεί όπου δεν υπάρχει επάρκεια ελευθερίας και δημοκρατίας.
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο "Για την ηθική και την οικονομία". Άλλα έργα του: "Collective choice and social welfare", "On economic inequality", "Poverty and famines", "Choice", "Welfare and measurement" και "Hunger and public action" (με τον Jean Dreze).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα