Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες
ISBN:
9789602356890
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους η τέχνη του Έντουαρντ Χόπερ επιβεβαιώνει την προκατάληψη που έχουν για την Αμερική. Η ανταπόκριση στις εκθέσεις του Χόπερ στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, υποδηλώνει ότι το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στο στυλ ή τις προσεγγίσεις του ζωγράφου. Τα αμερικανικά στοιχεία του Χόπερ εντοπίζονται κυρίως στα θέματά του, στις σκηνές που επιλέγει να ζωγραφίσει. Αφενός το γεγονός ότι ο Χόπερ χρησιμοποιεί μοτίβα που μοιάζουν χαρακτηριστικά αμερικανικά, και αφετέρου ότι δείχνει προτίμηση για τις ρεαλιστικές λεπτομέρειες, είναι στοιχεία μάλλον ασυνήθιστα.
Η αποστασιοποίηση που κυριαρχεί στα έργα του Χόπερ αποδεικνύει την πρόθεσή του να αποκαλύψει τις ρωγμές πίσω από την επιδερμική απεικόνιση της σύγχρονης ζωής.
Αυτό το διφορούμενο στοιχείο εξηγεί και την ιδιαίτερη σημασία που απέκτησε ο Χόπερ στο απόγειο του αμερικανικού μοντερνισμού. Αρκετά συχνά, ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός του Τζάκσον Πόλοκ και ο Νέος Ρεαλισμός του Έντουαρντ Χόπερ παρουσιάζονται ως οι δύο πόλοι `του αμερικανικού ατομισμού και της καλλιτεχνικής ακεραιότητας`. [...]
Ο Ανδρέας Παππάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και από το 1969 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων. Από το 1977 ως το 1993 διατέλεσε συνιδιοκτήτης και διευθυντής των εκδόσεων "Υποδομή". Ως επιμελητής εκδόσεων, editor και μεταφραστής έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), καθώς και με αρκετούς εκδοτικούς οίκους (Άγρα, Αδάμ, Γνώση, Καστανιώτης, Κριτική, Νεφέλη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Σαβάλλας, Σμίλη, κ.ά.). Το 1999 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Υποδομή" το βιβλίο του "Μεταξύ Γουτεμβέργιου και Μαρξ: 30 χρόνια με μοβ μαρκαδόρο και μολύβι 4Β". Από το 2001 διδάσκει μετάφραση κειμένων Ιστορίας, Ιστορίας του Πολιτισμού και Ιστορίας της Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) και από το 2002 γράφει στο ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής".
Αμερικανός ζωγράφος (1882-1967) της σχολής του ρεαλισμού, διάσημος για τις υδατογραφίες και τις ελαιογραφίες του με στιγμιότυπα της Αμερικανικής ζωής.