Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606879180
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το ΕΝΟΠΤΙΚΟΝ αποτελεί το βιβλίο-έκπληξη των τελευταίων ετών. Ένα πολυβιβλίο χρησμών που μπορεί να καταφύγει κανείς ατενίζοντας το μέλλον, κάθε μέρα, ή όποια στιγμή νιώθει την ανάγκη καταφυγής σε μια σοβαρή συμβουλή (η οποία ανακύπτει μόλις ρίξει απλά τα ζάρια), ή ακόμη για να μάθει το γενέθλιο σετ χρησμών που τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, σύμφωνα με την ημερομηνία γεννήσεώς του. Ένα σύγχρονο ελληνικό «Ί Τσίνγκ» που φιλοδοξεί να υπερκεράσει το κινεζικό βιβλίο των χρησμών το σημαίνον «Βιβλίο των Αλλαγών» (και του Ορθού Λόγου).
Οι χρησμοί του βιβλίου, γραμμένοι όλοι τους σε μαντική «εψιλοντική δελφική γλώσσα» με πρόθεση να νοηματοδοτήσουν το μυθικό «διπλούν έψιλον» που δέσποζε του ανατολικού αετώματος στο ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς, καλύπτουν όλους τους μήνες και τις μέρες του κάθε χρόνου και εκφράζονται μέσα από εμπνευσμένα ποιητικά δίστιχα, όλα με λέξεις που αρχίζουν πάντα από έψιλον, όπως για παράδειγμα:
Έαρ Εγγύς
Εόν το Εσόμενον
Εκών ο Ελκόμενος
Ελθών Έξελθε
Έρμαιον το Έκθετον
Ευτελές το Έρπον
Οι χρησμοί συνοδεύονται από αναλυτική ερμηνευτική προσέγγιση του νοήματός τους, χωρίς να δεσμεύουν τον αναγνώστη ο οποίος έχει την ευχέρεια της δικής του θέασης του βαθύτερου νοήματός τους.
Το έργο, δίτομο, συνολικά 1320 σελίδων μεγάλου μεγέθους, είναι ταυτόχρονα και «χάρμα οφθαλμών» καθότι, καθώς το ξεφυλλίζει κάποιος, ανακαλύπτει μέσα του ένα πανοραμικό λεύκωμα όλων των αρχαίων πολιτισμών με έμφαση στον ελληνικό, με καταπληκτική εικονογραφία όλων των έργων τέχνης και των γλυπτών που αναφέρονται στους θεούς και τους μύθους τους, σε όλη την περίοδο από την κρητομυκηναϊκή, την μεσανατολική και αιγυπτιακή εποχή, την κλασική εποχή της Αθήνας, της Σπάρτης, και μετέπειτα της Μακεδονίας, μέχρι και την ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Εμβόλιμα στο λεύκωμα υπάρχουν αναλυτικά κεφάλαια γύρω από την απόκρυφη γνώση των Μαντείων (των Δελφών, της Δωδώνης), των Ελευσινίων, Διονυσιακών, Ορφικών, Καβειρίων και Μιθραϊκών Μυστηρίων, των Μυστηρίων της Ίσιδος και του Σέραπι, της εβραϊκής Καββάλα, του Δέντρου της Ζωής, του Σταυρού και της Σβάστικας, της Μαγείας, Αστρολογίας, Αλχημείας, των Ροδόσταυρων και του Τεκτονισμού, ενώ εκτενής και άκρως διαφωτιστική είναι η παρουσία των μαθηματικών και της γεωμετρίας του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα, με ιδιαίτερα εικονογραφημένα αφιερώματα στον μυστικισμό όλων των συμβόλων του ανθρώπινου πολιτισμού, της συμμετρίας, της σπείρας και της έλικας, στην Φύση, την Επιστήμη, και την Τέχνη.
Στην πορεία της ερμηνευτικής των χρησμών παρεμβάλλονται ιδιαίτερες πραγματείες γύρω από τον τρόπο πρόσληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου, το φαινόμενο Gestalt, τα τρισδιάστατα ολογράμματα και τα 3D στερεογράμματα, την φύση του φωτός και του λέϊζερ, την δομή του σύμπαντος και την έννοια του χρόνου, αλλά και την φύση του έρωτα και του θανάτου, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την μαγεία της επιστημονικής τους προσέγγισης κατά τρόπο υπεύθυνο και αυστηρό, αλλά ταυτόχρονα απτό και κατανοητό, χωρίς σε κάθε περίπτωση να τους αποστερείται και η απαραίτητη και συμπληρωματική ποιητική τους προσέγγιση.
Το ΕΝΟΠΤΙΚΟΝ, πέραν της χρηστομάθειας των μαντικών του προδιαγραφών μέσα από τους χρησμούς που εμπεριέχει δίκην δελφικών παραγγελμάτων, αποτελεί ένα κορυφαίο πολυδιάστατο και πολυπρισματικό έργο εσωτερικής, απόκρυφης, ερμητικής, φιλοσοφικής, ποιητικής, επιστημονικής και θρησκευτικής «γνώσης» αναπτυσσόμενης σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής Λόγου και Εικόνας, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων για όποιον το μελετήσει, το συμβουλευθεί και το αποκρυπτογραφήσει. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ο ελάχιστος αριθμός αντιτύπων που είναι διαθέσιμα, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του έργου σε καιρούς χαλεπούς.
Ο Χρίστος Γούδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1981 όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα από το 2001 είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και, από το 2003, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι επίσης υπεύθυνος για το μεγάλο έργο της λειτουργίας του νέου ελληνικού τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος". Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδημαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σπουδών του Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΔΗ.ΠΑ) του Πειραιά, επί δημαρχίας Ανδρέα Ανδριανόπουλου (1987-1989) και ιδρυτής και διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Πατρέων, επί δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου (1999-2000). Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Πάτρας (1999 - 2002). Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά) και έχει δημοσιεύσει εκτενές μεταφραστικό και πρωτότυπο ποιητικό έργο. Συνέβαλε, από το 1982 και μετά, στην διαμόρφωση της ιδεολογίας και της πολιτικής φιλοσοφίας της ευρύτερης φιλελεύθερης, εθνικής, και ελευθεριακής Δεξιάς, αλλά και της πολιτικής της στην Έρευνα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, μέσα από τις δραστηριότητές του σε όλα τα think tanks της παράταξης, στο Κ.Π.Ε.Ε. (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης), την ΚΙ.Π.Α.Ε.Α. (Κίνηση για τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ελευθερία και την Ασφάλεια της Ευρώπης), την Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών), το Ι.ΠΟ.ΜΕ. (Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών), το "Φιλελέυθερο Φόρουμ", το ΚΕ.ΜΕ.Π.Ε. (Κέντρο Μελέτης Προβλημάτων του Ελληνισμού), τη θέση του ως υπεύθυνου ιδεολογίας και πολιτικής στο Ι.Δ.Κ.Κ. (Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής") αλλά και τη συνεχή συμμετοχή του σε πολλές επιτροπές της ΝΔ για την Έρευνα και την Παιδεία. Παρά την ενεργό συμμετοχή του στα δρώμενα της ευρύτερης παράταξης, παραμένει κομματικά ανένταχτος και αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως αναρχοδεξιός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα