Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603541608
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στη σειρά "Θεωρία και Μέθοδος" πρόκειται να εκδοθούν έργα που θα αντιπροσωπεύουν ή θα παρουσιάζουν τις πιο σημαντικές σύγχρονες τάσεις στην περιοχή της ερμηνείας και κριτικής του κειμένου. Μέσα από την επιλογή των τίτλων αυτής της σειράς -επιλογή που θα καθορίζεται κυρίως από τις διαγνώσιμες συγκεκριμένες ανάγκες της ελληνικής κριτικής θεωρίας και πρακτικής- θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί στον Έλληνα αναγνώστη ένα φάσμα των θεωριών, των εννοιών και των ερμηνευτικών μοντέλων που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της ερμηνείας και της κριτικής· αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο στόχος μας είναι μόνον η πλουραλιστική πληροφόρηση του μέσου αναγνώστη, αλλά και η ενημέρωση όσων έχουν ειδικότερα ενδιαφέροντα, και η γνωριμία τους με τις ποικιλίες της κριτικής θεωρίας και της φιλοσοφικής μεθόδου, και με τις πολλές -και συχνά αμιλλώμενες- κριτικές γλώσσες, γνωριμία που θα μπορούσε να καλύψει τα κενά που πιθανόν υπάρχουν στον θεωρητικό προσανατολισμό και στον μεθοδολογικό προβληματισμό και εξοπλισμό τους, καθώς επίσης και να συμβάλει στην σταδιακή διαμόρφωση ενός πλαισίου βασικών αρχών που με αυτό θα δοθεί στον επίδοξο ερευνητή η δυνατότητα να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα δεδομένα του.
Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο King΄s College του University of London. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε με δύο διηγήματα, "Επαφή και αποστροφή" και "Οι τρόποι του κάλλους", ενώ για το πρώτο αυτοτελές λογοτεχνικό βιβλίο του, "Εαυτόν τιμωρούμενος", που κυκλοφόρησε το 1976, πήρε το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα (1977). Έχει επίσης τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (1991) για το βιβλίο "Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης" και με το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής της Ακαδημίας Αθηνών (1992) για το βιβλίο "Οι μύθοι της ζωής και του έργου του Γ. Βιζυηνού". Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, κριτική και μετάφραση λογοτεχνικών και κριτικών έργων. Κάνει κριτική της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εφημερίδες και περιοδικά και εργάζεται ως καθηγητής στον τομέα νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Philippe Hamon, αναπληρωτής καθηγητής της νεώτερης φιλολογίας, Διδάκτωρ του κράτους, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Σορβόννης στο Παρίσι, όπου δίδαξε υφολογία και θεωρία της λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα