Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται σε 1-3 εργάσιμες
ISBN:
9789606738326
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων ανταποκρινόμενο στο αίτημα των καιρών για ποιότητα στο δημόσιο σχολείο ανοίγει τον διάλογο με την ευρύτερη κοινότητα για τα Πειραματικά Σχολεία, τον ρόλο, τη λειτουργία τους και την εξέλιξη του θεσμού. Προκειμένου, μάλιστα, ο διάλογος αυτός να οδηγήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις και να μην παραμείνει σε ευχές και γενικότητες, τον Δεκέμβριο του 2009 συστήθηκε επιτροπή μελέτης με σκοπό τη σύνταξη ενός προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πειραματικών Σχολείων.
Η δημιουργία και πρόταξη συγκεκριμένων θέσεων για τα Πειραματικά Σχολεία δεν είχε στόχο να προκαταλάβει τα μέλη μας και την εκπαιδευτική κοινότητα για την αποδοχή τους. Ο στόχος ήταν, αφενός, να δώσει μια εκκίνηση για προβληματισμό, αφετέρου, να πυροδοτήσει έναν διάλογο ο οποίος να καταλήξει σ` ένα πλαίσιο θέσεων για τα Πειραματικά Σχολεία αντί να επαναπαύεται σε ευχολόγια και γενικότητες.
[...] Τα πρακτικά της ημερίδας στα οποία καταγράφονται οι απόψεις, τα επιχειρήματα καθώς και οι προτάσεις, αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη συνέχιση της προσπάθειας. [...]
(από τον πρόλογο των επιμελητών της έκδοσης)
Η Έλενα Γκίκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Το θέμα της διατριβής της είναι "Η διδασκαλία της Ιστορίας με την υποστήριξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή". Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα διδακτικής της Ιστορίας και διδακτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα. Από το συγγραφικό της έργο ενδεικτικά αναφέρουμε: "Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (σεναρίων) για το μάθημα της Ιστορίας με τη χρήση εργαλείων των νέων τεχνολογιών: μεθοδολογικές προσεγγίσεις", στο συλλογικό έργο "Νοητικά εργαλεία και πληροφοριακά μέσα" (επιμέλεια Χ. Κυνηγός και Ε. Δημαράκη), εκδόσεις Καστανιώτη 2002. Έχει εργαστεί ως επιμορφώτρια στα έργα: "Ενέργεια Οδυσσέας: Αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη Β΄θμια Εκπαίδευση", "Ε42: Μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιμορφωτών στην παιδαγωγική αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στη Β΄θμια Εκπαίδευση". Συμμετείχε ως σεναριογράφος στην παραγωγή του εκπαιδευτικού λογισμικού "Μυκηναϊκός Πολιτισμός" και ως αξιολογήτρια εκπαιδευτικού λογισμικού στα έργα "Οδυσσέας" και "Σειρήνες". Από το 2000 εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Βαρβακείου Σχολής.
Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν:
- Πτυχίο Χημείας, 1984, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Διδακτορικό Χημείας, 1991, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνων
- Πτυχίο Φαρμακευτικής, 1994, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη "Θεωρία, πράξη και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου", σε εξέλιξη, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1993 εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2001 διδάσκει στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο. Παράλληλα, εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993-96) και δίδαξε στο Τμήμα Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΤΕΙ Αθηνών (2001-2005)
Ο Γιάννης Αντωνίου γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση, παράλληλα διδάσκει στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006, διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη θεματική ενότητα "Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της Ιστορίας και των Σπουδών Τεχνολογίας Μηχανικών.
Ο Παναγιώτης Τουμπανιάρης είναι καθηγητής του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου.
Ο Ευάγγελος Βλάχος είναι δρ. μαθηματικών και φυσικής και διευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα