Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607721938
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Το 1999 κατ` ανάθεση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνικών Ελλάδος ανέλαβα να συγκροτήσω μια σχολιασμένη ανθολογία κειμένων από τον Όμηρο ως τον Ελύτη. Η παρούσα έκδοση συνιστά την αναθεωρημένη μορφή της ανθολογίας εκείνης, που κυκλοφόρησε με τίτλο "Εν λόγω ελληνικώ κ` εμμέτρω και πεζώ" - δάνειο από το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη "Εν δήμω της Μικράς Ασίας".
Κάθε επιλογή είναι διαδικασία βίαιη και πολλαπλώς διαβλητή. Πιστεύω εντούτοις ότι οι περισσότεροι από τους επιλεγέντες δεν θα απουσίαζαν από καμιά ανθολογία, από κανένα Κανόνα της ελληνικής (και της παγκόσμιας) λογοτεχνίας. Ελάχιστοι ευνοήθηκαν από τον λαχνό της αντιπροσωπευτικότητας μιας περιόδου ή της ακραίας υποκειμενικότητας του ανθολόγου, που δεν διεκδικεί το αλάθητο - Θεός φυλάξοι. Το καθένα από τα είκοσι έξι κεφάλαια περιλαμβάνει σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα για τον ανθολογούμενο, κείμενο και μετάφραση, όπου κρίνεται απαραίτητη, και σχολιασμό του κειμένου - πες: ερμηνευτική ανάγνωση, αν είσαι μεγαλόψυχος. Προσπάθησα να οργανώσω το πληθωρικό και δύσλοφο υλικό στα πρότυπα μαθήματος που απευθύνεται στο ευρύτατο κοινό. Δεν επεδίωξα ούτε την πληρότητα ούτε την ονυχιστική διερεύνηση ούτε την πρωτοτυπία. Τα καθημαξευμένα επαναλαμβάνω. Η παρουσίαση του υλικού είναι ανειμένη, κάπως διδασκαλική και με πολλά στοιχεία προφορικότητας. Την περισσολογία και τις επαναλήψεις δεν τις απέφυγα γιατί είναι σύμφυτες με την εκλαΐκευση. Αρκετές από τις μελέτες που καταγράφονται στη βιβλιογραφία αξιοποιήθηκαν στη σύνταξη του εργοβιογραφικού σημειώματος και του σχολίου που συνοδεύει το κείμενο. Άλλες σημειώνονται απλώς για να τις έχει υπόψει ο αναγνώστης με ειδικά ενδιαφέροντα. Όπου δεν μνημονεύεται τόπος έκδοσης υπονοείται η Αθήνα. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
0 Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης γεννήθηκε το 1945. Σπούδασε κλασική φιλολονία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Χαϊδελβέργης. Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1997 και από το 1998 υπηρέτησε ως καθηγητής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τώρα είναι ομότιμος Καθηνητής. Έχει γράψει: "Το Γ΄ βιβλίο των Μακκαβαίων και ο Αισχύλος" (1982)· "Αριάδνη. Σχόλια στον ερωτικό Σεφέρη" (1984)· "Γιώργος Σεφέρης και Μάρω. Αλληλογραφία" (επιμέλεια, 1986)· Λογγίνος, "Περί ύψους" (μετάφραση και σχόλια, 1990)· "Συμωνίδου, Ίαμβος κατά γυναικών" (1994)· "Οίνον επαινώ. Ανθολογία ποίησης για το κρασί" (1995)· "Ιστορία της ελληνικής γλώσσας" (σχεδιασμός και επιμέλεια, 1999)· "Εν λόγω ελληνικώ..." (2003) κ.ά. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τον Αισχύλο, τη μετάφραση των Εβδομήκοντα, την Καινή Διαθήκη (θρησκειολονικο υπόβαθρο, γλώσσα και ύφος), την ελληνόφωνη Ιουδαϊκή γραμματεία, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, την Κρητική διάλεκτο, τη νεοελληνική ποίηση και την ιστορία των Κρητικών επαναστάσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα