Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608942653
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
`Θέλω να φωτίσω ένα παρελθόν το οποίο πολύ σπάνια αναγνωρίζεται, ένα παρελθόν στο οποίο η δύναμη των ατόμων και των άοπλων ανθρώπων είναι κολοσσιαία, στο οποίο η κλίμακα των αλλαγών στον κόσμο και στη συλλογική φαντασία κατά τις τελευταίες λίγες δεκαετίες είναι εκπληκτική, στο οποίο τα θαυμαστά πράγματα που έχουν συμβεί μπορούν να μας οπλίσουν ώστε να διεισδύσουμε με θάρρος στο σκοτεινό μέλλον`.
Αναλύοντας πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις -από το Τείχος του Βερολίνου μέχρι τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το γάμο των ομοφυλοφίλων- και σύγχρονα κινήματα -από την παγκόσμια διαδήλωση για τον πόλεμο στο Ιράκ έως την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό- η σκέψη της Rebecca Solnit για την αλλαγή στον 20ό αιώνα συντάσσει ένα μανιφέστο αισιοδοξίας για τον 21ο.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).
Η Rebecca Solnit συστήνεται ως αναρχική ακτιβίστρια και αδέκαρη συγγραφέας. Ζει σε ένα δωμάτιο στο Σαν Φρανσίσκο, δεν έχει εξαρτώμενα απ΄ αυτήν πρόσωπα ούτε δουλειά με ωράριο και μισθό, προκειμένου να γράφει όποτε επιθυμεί. Δηλώνει άλλωστε πως "το να ζεις στο κατώτατο όριο αναγκών σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας". Την έχουν παρομοιάσει με τη Naomi Klein, παρόλο που η Solnit είναι σαφώς πιο ριζοσπαστική, καθώς και με τη Susan Sontag, αν και είναι λιγότερο εστέτ. Ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και ιστορικός του πολιτισμού, έχει γράψει επτά επιτυχημένα δοκιμιακά έργα, μεταξύ των οποίων το "Motion Studies: Space and Eadweard Muybridge" και το "Wanderlust: A History of Walking". Της έχει απονεμηθεί η Υποτροφία Guggenheim, το Εθνικό Βραβείο των Κριτικών Βιβλίου, το Λογοτεχνικό Βραβείο Lannan και το Συγγραφικό Έπαθλο των Los Angeles Times.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα