Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600220254
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο `Ελληνικός Κινηματογράφος` αποτέλεσε μια κατάθεση ψυχής. Μετά από είκοσι πέντε χρόνια διατηρεί την αξία ενός ντοκουμέντου που διασώζει πολύτιμες πληροφορίες για τους μελετητές του μέλλοντος που διαφορετικά θα είχαν οριστικά απολεσθεί. (Κώστας Βρεττάκος)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Ακράτα Αχαΐας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εκδώσει τα βιβλία:
-"Ελληνική κινηματογραφία 1965-1975: θεσμικό πλαίσιο, οικονομική κατάσταση", Αθήνα: Θεμέλιο, 1989.
-"Η διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο - επιδράσεις και επιρροές στη θεματολογική εξέλιξη των ταινιών της περιόδου 1945-1986", Αθήνα: Θεμέλιο, 1995
-"Ντύνοντας το μύθο στο βιβλίο του Γ. Ζιάκα: Ο Μεγαλέξανδρος σε κοντινό πλάνο", Αθήνα: Θεμέλιο, 1995
- κ.ά.
Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και εισηγήσεις για ζητήματα θεωρίας του κινηματογράφου.
Η Αγλαΐα Μητροπούλου (1929-1991) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλολογία. Κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε πολύπλευρη πολιτιστική δράση. Μετάφρασε και παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγγραφείς όπως ο Κάφκα, ο Μέλβιλ, η Γερτρούδη Στάιν και η Κάθριν Μάνσφηλντ. Έφερε σε επαφή το ελληνικό κοινό με τον κινηματογράφο πολλών χωρών, με το βραζιλιάνικο Σινεμά Νόβο, και με σκηνοθέτες όπως ο Ρομπέρ Μπρεσσόν, ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ντούσαν Μακαβέγεφ και ο Γιαζουσίρο Οζού (τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά και σε όλη την Ευρώπη).
Με μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων του κινηματογράφου (ΕΚΚΑ), ίδρυσε την πρώτη Κινηματογραφική Λέσχη στην Ελλάδα (1950), που εξελίχθηκε στο Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, οργανισμό που τόσα πρόσφερε στον ελληνικό πολιτιστικό χώρο. Γνώρισε τον ελληνικό κινηματογράφο σε ολόκληρο τον κόσμο οργανώνοντας φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, ύστερα από πολύχρονους αγώνες, πέτυχε τη διάσωση του Μεγάρου Δεληγιώργη.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Κυβέρνηση, και το βιβλίο της "Ελληνικός Κινηματογράφος" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα