Ελληνική χαρακτική 1843 - 1915
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελληνική χαρακτική 1843 - 1915

Ιστορία, λεξικό χαρακτών

Δημήτρης Παυλόπουλος

Γιάννης Μπόλης

30.00€ -10% 27.00€

Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτονται και μελετώνται, για πρώτη φορά σε τέτοιο πλάτος και βάθος, οι αφανείς εικονογράφοι χαράκτες όλου του 19ου και των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Παρουσιάζονται η ιστορία, η διδασκαλία και οι μαθητές της χαρακτικής, της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας κυρίως, στο Σχολείο των Τεχνών του Βασιλικού Πολυτεχνείου κατά τα χρόνια 1843-1915. Έτσι, στις σελίδες του βιβλίου αποκαθίσταται η αγνοημένη, και συνεπώς παραγνωρισμένη, ιστορία της ελληνικής χαρακτικής.
Προηγούνται κεφάλαια για την ίδρυση του Βασιλικού Πολυτεχνείου και για τη διδασκαλία καθενός από τους τρεις `διδασκάλους` της χαρακτικής του 19ου και των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα: του Αγαθάγγελου Τριανταφύλλου, του Αριστείδη Λ. Ροβέρτου και του Νικόλαου Ι. Φέρμπου. Το ουσιαστικότερο μέρος της έκδοσης αυτής το απαρτίζουν τα βιοεργογραφικά σημειώματα των μαθητών των τριών διδασκάλων. Στοιχεία για τη μαθητεία τους, τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς και εκθέσεις, τις βραβεύσεις τους αντλήθηκαν από το αναξιοποίητο, μη μελετημένο όπως και όσο θα έπρεπε, Μαθητολόγιο του Βασιλικού Πολυτεχνείου, από φακέλους του αρχείου του των χρόνων 1844-1871, καθώς και από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της ίδιας περιόδου, στοιχεία του οποίου για πρώτη φορά αξιολογούνται. Σε παράρτημα εντάχθηκαν χαράκτες γνωστοί μόνον ως ονόματα και μέσω έργων τους. Η βιβλιογραφία και η εικονογράφηση συμπληρώνουν το κείμενο, προσθέτοντας στο περιεχόμενό του.
Με το υλικό αυτό ολοκληρώνεται πλέον το διαπιστωμένα ελλιπές ψηφιδωτό της εφαρμοσμένης ελληνικής χαρακτικής από το 1843 έως το 1915. Παράλληλα, αποδεικνύεται η υψηλή στάθμη του επιπέδου της συγκεκριμένης τέχνης και των τεχνικών της.
Η έκδοση -προσεγμένη και χρηστική- περιλαμβάνει πληθώρα επαγγελματιών εικονογράφων χαρακτών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, τις υπογραφές των οποίων συναντάμε συχνά σε ξυλογραφίες ελληνικών και ξένων περιοδικών και βιβλίων της εποχής εκείνης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τίποτα περισσότερο για τη ζωή, τις σπουδές και τα έργα τους, αλλά και ζωγράφων που πήραν μαθήματα χαρακτικής στα χρόνια των σπουδών τους. Πρόκειται για την πληρέστερη στο είδος της προσπάθεια, μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία, καρπό μακροχρόνιας και πολύπλευρης έρευνας, εργαλείο για τον ενδιαφερόμενο-μελετητή, φοιτητή/σπουδαστή, συλλέκτη, φιλότεχνο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Παυλόπουλος (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Μπόλης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
254
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.558 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση