Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603934004
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στους δύο τόμους αυτής της έκδοσης δημοσιεύονται τέσσερα ανέκδοτα κείμενα θεατρικών επιθεωρήσεων: `Αι Υπαίθριοι Αθήναι`, των Ηλία Καπετανάκη και Νικολάου Λάσκαρη (1894), `Εξω Φρενών` των Πολύβιου Δημητρακόπουλου και Κωνσταντίνου Μακρίδη (1908), τα `Πολεμικά Παναθήναια` των Μπάμπη Ανίνου, Γεωργίου Τσοκόπουλου και Πολύβιου Δημητρακόπουλου (1913) και το `Ρωμέϊκο` του Μιλτιάδη Λιδωρίκη (1926). Κάθε κείμενο συνοδεύεται από εισαγωγή που τοποθετεί το έργο στο ιστορικό, κοινωνικό - πολιτικό αλλά και στο θεατρικό πλαίσιο της εποχής του, γιατί η ιδιομορφία της Επιθεώρησης ως θεατρικού είδους είναι ότι μετέχει και στους δύο αυτούς τομείς, και εμπλουτίζεται με πυκνά πραγματολογικά και θεατρολογικά σχόλια που διευκολύνουν την προσέγγιση του σημερινού αναγνώστη από όλες τις απόψεις. Για την πραγματοποίηση της έκδοσης έχει προηγηθεί εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα που στηρίχθηκε στην αποδελτίωση του ευρύτερου δυνατού φάσματος από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής. Λευκώματα, Ημερολόγια και άλλες εκδόσεις, έντυπα θεατρικά Προγράμματα, διαφημιστικά φυλλάδια και παρτιτούρες τραγουδιών ή ανέκδοτα αποσπασματικά χειρόγραφα επιθεωρήσεων, ενώ παράλληλα έγινε χρήση της ιστορίκης και γενικότερης βιβλιογραφίας για την αντίστοιχη σε κάθε έργο χρονική περίοδο. Η έκδοση ολοκληρώνεται από Μουσικό Παράρτημα στο οποίο αναδημοσιεύονται παρτιτούρες που έχουν διασωθεί, συγχρονικούς συγκριτικούς Χρονολογικούς Πίνακες, που αναδείχνουν τη διαπλοκή του κάθε επιθεωρησιακού έργου με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο, τον ιστορικό χρόνο και τη γενικότερη θεατρική κίνηση της εποχής, και Ευρετήριο.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δημήτρης Τσατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στο μάθημα Σημειωτικής του Θεάτρου. Διδάσκει επίσης παραστασιολογία, σημειολογία της λογοτεχνίας και της εικόνας στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας/ Απόδοση μη δραματικού κειμένου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Θεμέλιο". Είναι τακτικός κριτικός θεάτρου (εφ. Ημερησία, Κουΐντα, Θεατρογραφίες) και λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα θεωρητικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Περιφέρειας, καθώς και με εφημερίδες και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα ως μεταφραστής, σε επίπεδο δραματουργικής επεξεργασίας κ.λπ. Άλλα βιβλία του:
- Κοινωνιολογία (Γρηγόρης, Αθήνα, 1988).
- Σημειολογικές προσεγγίσεις του θεατρικού φαινομένου (α΄ εκδ. Δελφίνι, 1997, β έκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999).
- Η περιπέτεια της αφήγησης (Ελληνικά Γράμματα, 1997)
- Η γλώσσα της εικόνας (Ελληνικά Γράμματα, 2000).
- Λογοτεχνικά: - Η αμυχή της Ηρώς (1988).
- Το νύχι της γάτας (Δελφίνι, 1994).
Η Λίλα Μαράκα είναι θεατρολόγος και φιλόλογος, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Γερμανική Φιλολογία και Θεατρολογία, όπου απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο με διατριβή πάνω σε ένα θέμα Δραματουργίας του επαγγελματικού γερμανικού θεάτρου του 17ου αιώνα (Μπαρόκ). Διετέλεσε καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε νεότερη γερμανική Λογοτεχνία, και τώρα διδάσκει Ιστορία και Δραματολογία του ευρωπαϊκού θεάτρου των νεότερων χρόνων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη γερμανόφωνη και την ελληνική δραματολογία κυρίως του 20ού αιώνα, συγκριτικά ζητήματα αυτών των δύο περιοχών, την υποδοχή και πρόσληψη της γερμανικής δραματουργίας στον ελληνικό χώρο κλπ.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, δοκίμια και μελέτες πάνω σε διάφορα θέματα γερμανικής λοτοτεχνίας αλλά και ευρωπαϊκού και ελληνικού δράματος και θεάτρου, καθώς και τα βιβλία: "Κάφκα, Μπύχνερ, Βάις. Δοκίμια" (Αθήνα: Διογένης, 1977), "Εντέν Χόρβατ" (Αθήνα: Διογένης, 1983), "Μαξ Φρις. Τα θεατρικά" (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 1987) και "Η αθηναϊκή επιθεώρηση" (Αθήνα: Ερμής, 1977 - σε συνεργασία με τον Θ. Χατζηπανταζή), "Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση 1894-1926. Τέσσερα κείμενα", Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2000), "Θέατρο και δράμα. Μελετήματα για τη γερμανόφωνη δραματολογία", Αθήνα: Πολύτροπον, 2005.