Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600802450
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο όρος «πολιτιστική διπλωματία» είναι νεοφανής. Η αύξηση του αριθμού των κρατών, η πύκνωση των διακρατικών επαφών και ταξιδιών, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και πληροφορικής και τα οικολογικά προβλήματα, η τάση για οικονομική-πολιτιστική παγκοσμιοποίηση και εντεύθεν αλληλεξάρτηση των κρατών συνετέλεσαν ώστε η εξωτερική πολιτική να είναι πολυσχιδής και πολύπλοκο το έργο του διπλωμάτη. Έτσι, ομιλούμε για οικονομική διπλωματία, πολυμερή διπλωματία, ακόμα και για περιβαλλοντική διπλωματία και διπλωματία... σεισμών! Οι διακρατικές πολιτιστικές σχέσεις και μορφωτικές ανταλλαγές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, και είναι αυτονόητο ότι αποτελούν όργανο για την προώθηση και επίτευξη των γενικών στόχων της. Ειδικότερα η εξωτερική πολιτιστική πολιτική και πολιτιστική διπλωματία σκοπεύει: α. στην προβολή στο εξωτερικό των πολιτιστικών αξιών και επιτεύξεων μιας χώρας και στην ενεργό συμβολή τους στο διεθνές πεδίο, β) στην ενίσχυση της πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες για την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των λαών και τη δημιουργία κλίματος πρόσφορου για την προώθηση της ειρήνης και ευημερίας των λαών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του:
- Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001.
- Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999.
- Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999.
- Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.
Γεννήθηκε στα Γιάννινα από γονείς Ηπειρώτες. Εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1958 και υπηρέτησε στις εξής θέσεις: Υποπρόξενος στη Ν. Υόρκη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, Α Γραμματέας στην Ελληνική Πρεσβεία της Κύπρου (1964-1967), Επιτετραμμένος της Πρεσβείας στη Ν. Αφρική, Τμηματάρχης Αμερικανικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, Σύμβουλος Πρεσβείας Λονδίνου και Καΐρου, Διευθυντής Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού στο ΥΠΕΞ (1980-1981), Πρέσβης της Ελλάδος στη Νορβηγία (1982-1987), στη Βουλγαρία (1987-1992) και στο Βατικανό (1992-1996). Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Νορβηγικού Τάγματος του Βασιλέως Olaf, τον Μεγαλόσταυρο του Πάπα ΙΧ, τον Μεγαλόσταυρο του Βουλγαρικού Τάγματος Madarski, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας,κ.ά. Ως Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου "Έλληνες καλλιτέχνες του εξωτερικού" εκδ. Εκδοτική Αθηνών και ίδρυσε το Μουσείο του Ελληνοαμερικανού γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή στη Θάσο. Διδάσκει "πολιτιστική διπλωματία" στη Διπλωματική Ακαδημία - ΥΠΕΞ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα