Ελληνική Πολιτεία
zoom in

Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα άρθρα που δημοσίευσε ο Δημήτρης Τσάτσος στον Τύπο κατά την περίοδο 1974-1997. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, βουλευτής και ευρωβουλευτής, ο συγγραφέας τους ανήκει στην κατηγορία εκείνη των διανοούμενων που συνδυάζουν τη διεισδυτικότητα της επιστημονικής ανάλυσης με την ανησυχία και τις ευαισθησίες του πολιτικά ενεργού πολίτη.
Τα χρονικά άκρα της περιόδου που ανθολογείται εδώ σημειώνουν δύο ορόσημα της πορείας του Δημήτρη Τσάτσου: Το 1975 ήταν ο εισηγητής της μειοψηφίας στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, η οποία κατάρτισε το Σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1997 ήταν εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, της νέας δηλαδή συνθήκης που τροποποιεί εκείνη του Μάαστριχτ και χαράσσει το μεγάλο θεσμικό πλαίσιο, το "συνταγματικό χάρτη" και πραγματικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι θεματικές του τόμου καλύπτουν το σύνολο των προβληματισμών του συγγραφέα: την αγωνία του για τη λειτουργία της πολιτείας και την αξιοπιστία των θεσμών, τα πολιτικά κόμματα, την παιδεία και τον πολιτισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτή. Πρόκειται για κείμενα πολύτιμα για το σκεπτόμενο αναγνώστη, αλλά απαραίτητα και για οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει το πολίτευμά μας στην πραγματική του λειτουργία ή δυσλειτουργία.

Δημήτρης Θ. Τσάτσος

Δημήτρης Θ. Τσάτσος (Συγγραφέας)

Ο Δ. Θ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut. To 1968 εκλέγεται υφηγητής και διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης. Την ίδια χρονιά εκλέγεται υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Το δικτατορικό όμως καθεστώς δεν του επιτρέπει να διδάξει. Το 1969 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίζεται από τη δικτατορία. Το 1970 εκλέγεται μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1973 είναι πολιτικός κρατούμενος λόγω της αντιδιδακτορικής του δράσης. Το 1974, ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θεσπίζει τα μέτρα κάθαρσης στα Πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας. Το 1975, ως βουλευτής Αθηνών, ήταν ο γενικός εισηγητής για το Σύνταγμα εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από το 1988 έως το 1992 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων. Από το 1980 έως και σήμερα είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Από το 1987 έως το 1997 ήταν Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Γερμανικού Δικαίου των πολιτικών κομμάτων στο Πανεπιστήμιο του Hagen. To 1995 του απονεμήθηκε το "Πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπη 1995". Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Τον Ιούνιο του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1997 ήταν εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία τροποποίησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
462
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.557 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση