Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603437697
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει εισηγήσεις και ανακοινώσεις που αναφέρονται σε θέματα παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής υφής και που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, το οποίο έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη στις 28,29 και 30 Μαΐου 2004. Το συνέδριο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από κοινού με τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Alexander Beach.
Ο Γιάννης Πυργιωτάκης είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και είχε την ευκαιρία να βιώσει την ανελαστικότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα πλαίσια μιας μετασχηματιζόμενης αγροτικής κοινωνίας, γεγονός που επηρέασε το έργο του. Οι σπουδές του στην Ελλάδα και στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εκπαιδευτική του εμπειρία, συνέβαλαν στην εκπόνση στέρεου ερευνητικού - συγγραφικού έργου σε τρεις κυρίως τομείς:
- Εκπαιδευτική ανισότητα
- Ιστορία - κοινωνιολογία της εκπαίδευσης - εκπαιδευτική πολιτική
- Κοινωνιολογία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
Ο Μιχάλης Κελπανίδης είναι καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και της Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης από το 1968 ως το 1973. Στην περίοδο από το 1974 ως το 1985 δίδαξε πρώτα στο ίδιο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ύστερα ως ερευνητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για Διεθνή Παιδαγωγική Έρευνα της Φρανκφούρτης. Το ερευνητικό-συγγραφικό έργο του συμπεριλαμβάνει κυρίως τους τομείς: - Κοινωνιολογική Θεωρία - Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης - Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση - Μεθοδολογία της Έρευνας.
Η Κατερίνα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με ειδίκευση στις Επιστήμες και Θεωρίες της Αγωγής, στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου (USHS), στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής. Δίδαξε στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του ΑΠΘ ως ειδικός επιστήμονας από το 1996 έως το 1998, καθώς και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, και στη ΣΕΛΕΤΕ Αθήνας. Από το 1998 διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο "Θεωρία και Μεθοδολογία Δραστηριοτήτων Νηπιαγωγείου". Υπήρξε εισηγήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Η Ελένη Ταρατόρη είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η επιστημονική και ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα Παιδαγωγικής του Σχολείου, της διδακτικής μεθοδολογίας και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Είναι καθηγητής της Σχολικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η επιστημονική και ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα της Παιδαγωγικής του Σχολείου, με κεντρικούς άξονες αναφοράς τη σχολική διδασκαλία, και σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την εκπαιδευτική πολιτική.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος Ε.Τ.Ε.Π. του ιδίου Τμήματος και διδάκτορας της Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.