Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604850396
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Δύο υπήρξαν κατά κύριο λόγο οι αφορμές που οδήγησαν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μετά χείρας τόμων: αφενός, η συνειδητοποίηση ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική λαογραφία έχει πραγματοποιήσει αλματώδεις προόδους, όχι μόνο επειδή διδάσκεται σε μεγάλο αριθμό τμημάτων και σχολών των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά κυρίως, επειδή έχει ανανεωθεί θεματικά, θεωρητικά και μεθοδολογικά· αφετέρου, η έλλειψη από την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία ενός συλλογικού θεωρητικού έργου-εγχειριδίου για την εισαγωγή στη σπουδή της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα, κατά το προηγούμενο παράδειγμα ανάλογων επιστημονικών και εκδοτικών προσπαθειών του εξωτερικού, όπως αυτές που επιμελήθηκε για παράδειγμα ο κορυφαίος αμερικανός λαογράφος της εποχής μας καθηγητής Alan Dundes. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχική μας σκέψη ήταν να ξεφύγουμε από την πρακτική ενός θεωρητικού, ιστορικού και μεθοδολογικού εισαγωγικού εγχειριδίου, που φέρει την υπογραφή ενός και μόνο ατόμου, και να κατανείμουμε την ύλη των δύο τόμων με τέτοιο τρόπο, ώστε και τη δυναμική της ελληνικής λαογραφίας να αποτυπώνει και την αναγκαία σε επιστημονικές προσεγγίσεις πολυφωνία να κατοχυρώνει.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Μαρία Γκασούκα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια θεμάτων Κοινωνικού Φύλου.
Διδάσκει Λαογραφία και Λαϊκό Πολιτισμό καθώς και Γυναικείες Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βασίλης Ι. Γεργατσούλης γεννήθηκε στην Κάρπαθο το 1965. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας (1986), του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997), του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης (1997), κάτοχος Διπλώματος Ειδίκευσης (Master) στη "Διδακτική Ιστορίας και Πολιτιστική Παράδοση" στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και Διδάκτωρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών (2007), με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Έχει διδάξει στο Μ.Δ.Δ.Ε. το μάθημα "Διδακτική Λαογραφικών Κειμένων" (2012).
Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε λαογραφικά και παιδαγωγικά συνέδρια. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.
Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του:
- Το Τσουκαλάκι: Ένα λαϊκό παραμύθι της Καρπάθου (παραμυθολογική μονογραφία), Πρόλογος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου, Σειρά Αυτοτελών Εκδόσεων, αρ. 3, Αθήνα 2003.
- Η Αναρά (μυθιστόρημα), εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2005.
- Ο Μισοκοκοράκος (λαϊκό παραμύθι), εκδόσεις Ταξιδευτής, Αθήνα 2006.
- Οι τραγουδιστάδες (λαϊκό παραμύθι), εκδόσεις Ταξιδευτής, Αθήνα 2008.
- Η Υστερότοκη (μυθιστόρημα), εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2014.
- Γυμνός & Ελεύθερος (ποίηση), εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2015.
- Το φάντασμα του Αγησίλαου (μυθιστόρημα), εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2015.
Το φάντασμα του Αγησίλαου (θεατρικό) - μαζί με την Κάτια Κοντεκάκη, εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2016.
Επίσης έχει επιμεληθεί την έκδοση (και έχει γράψει την εισαγωγή-πρόλογο) τριών τόμων:
- Ζυμώνοντας παραμύθια 1ος Τόμος, εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2014.
Ζυμώνοντας παραμύθια 2ος Τόμος, εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2015.
- Ποιητικές συμπλεύσεις 1. Δέκα φτερά, εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2016.
Ένα θεατρικό του έργο, που συνέγραψε με την Κάτια Κοντεκάκη, έγινε παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά:
- Το φάντασμα του Αγησίλαου (θεατρικό), Ιούνιος 2015 & Φεβρουάριος 2016.
Διακρίσεις - βραβεία:
- Γ΄ Πανελλήνιο Βραβείο Μυθιστορήματος στον 34ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2015 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το βιβλίο του "Μακαρόνια με... μακαρόνια".
- Έπαινος στην Ποίηση στον 34ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2015 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το ποίημά του "Εφτάψυχο όνειρο".
- Β΄Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού για το ποίημά του "Αρχαία σκουριά".
- Β΄Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης στον Ε΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό "Καισάριος Δαπόντες" για το ποίημά του "Θάλασσα".
Εργάζεται ως διευθυντής στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Πτυχιούχος κοινωνιολογίας της Σορβόννης και δημοσίου δικαίου/πολιτικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα από τη Σορβόννη (1. κοινωνικής και πολιτιστικής ανθρωπολογίας, 2. πολιτικών σπουδών, 3. επιστημών επικοινωνίας και πληροφόρησης καθώς και 4. κοινωνιολογίας του δικαίου) και δύο διδακτορικά με άριστα (1. 3ου κύκλου στην κοινωνική και πολιτιστική ανθρωπολογία και 2. doctorat d΄etat στην κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris V/Sorbonne). Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών συλλόγων. Έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα (γαλλόφωνα) πανεπιστήμια και είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας (με έμφαση στην επικοινωνία) στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δέσποινα Δαμιανού είναι λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γ. Γιαννούλης είναι πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο ΕΑΠ και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Σχολικός Σύμβουλος.
Πεδίο των ενδιαφερόντων του είναι η τοπική ιστορία, ο τοπικός πολιτισμός, η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία.
Βασικά του έργα:
1. Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα.
Κοινωνική μνήμη και ποιητική με θέμα το σμυρίγλι από τ’ Απεράθου και την Κόρωνο της Νάξου (σε συνεργασία), (2000).
2. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας τόμος Α΄, (2009).
3. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας, τόμος Β΄, (2009).
4. Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του τοπικού πολιτισμού, (2010).
5. Έχει εκδώσει και μικρή ποιητική συλλογή "Της βροχής το δάκρυ".
Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, διάφορα έντυπα και συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Λευτέρης Αλεξάκης κατάγεται από τη Λακωνία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1967) και Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Universite Libre de Bruxelles (1968-1970). Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1980. Από το 1974 είναι μόνιμος ερευνητής και από τον Ιούνιο του 1996 διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με το ελληνικό σύστημα συγγένειας και την Εθνολογία και Εθνοϊστορία των Βαλκανικών λαών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει γράψει τα σενάρια δύο εθνογραφικών ντοκυμαντέρ, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας από το 1992 έως το 1996 και από το 1998 έως το 2000. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1996-1997). Επίσης έχει διδάξει με ανάθεση από τον τομέα "Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία" στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Κούζας γεννήθηκε (1981) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 2003, με το βαθμό "άριστα". Το 2004, έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ανακηρύχθηκε υπότροφος, και εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, για ειδίκευση στη Λαογραφία. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και συνέχισε για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, στο ίδιο αντικείμενο, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έργο του: Το αρχείο του "Λαογραφικού Φροντιστηρίου" τον Γ. Α. Μέγα. Αναλυτικός Κατάλογος, Παράρτημα 12 της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (σε συνεργασία με τον Μ. Γ. Βαρβούνη), Αθήνα 2007. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους, ενώ έχει λάβει μέρος σε συνέδρια
Λαογραφίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών εταιρειών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Βασίλης Κ. Δαλκαβούκης γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον Tομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας με πεδίο έρευνας το Ζαγόρι (2001). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Μετοικεσίες Ζαγορίσιων (1750-1922). Προσεγγίσεις στις διαδικασίες προσαρμογής μιας τοπικής κοινωνίας στην ιστορική συγκυρία" (Εκδόσεις Ριζαρείου Σχολής, 1999) και από τον Δεκέμβριο του 2004 έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα είναι Καθηγήτρια Διαπολιτισμικών σπουδών στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία, εθνολογία, μουσειολογία και πολιτιστική διαχείριση στην Ελλάδα, Γαλλία και Η.Π.Α.
Έχει οργανώσει μουσεία, εκθέσεις και μουσειακά μορφωτικά προγράμματα και έχει διδάξει, εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία, Η.Π.Α. και Αυστραλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Δημ. Κονταξής γεννήθηκε στο Κουτσελιό Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στη διετή μετεκπαίδευση δασκάλων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημ. Εκπαίδευσης και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Παρακολούθησε μαθήματα Γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού και μεταπτυχιακά μαθήματα: Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι Ι), Αρχαιολογία Ελληνιστικών χρόνων στην Ecole pratique des Hautes Etudes (Πρακτική Σχολή Ανώτατων Σπουδών) του Παρισιού και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociale (Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες).
Το 1986 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βαθμό "άριστα". Από το 1966 μέχρι το 1990 υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής σε δημοτικά σχολεία της περιοχής Αγρινίου και από το 1990 μέχρι το 2003, ως φιλόλογος καθηγητής σε γυμνάσια και λύκεια του Αγρινίου, διευθυντής γυμνασίου και λυκείου και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια, το συνδικαλιστικό κίνημα. Την τετραετία 1983-1987 υπηρέτησε, με απόσπαση, στα ελληνικά σχολεία του Παρισιού.
Το Σεπτέμβριο του 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου διδάσκει το μάθημα της Λαογραφίας.
Εξέδωσε πέντε βιβλία λαογραφικού, κυρίως, περιεχομένου και, για την υποβοήθηση των φοιτητών του, τέσσερα βιβλία Πανεπιστημιακών παραδόσεων. Μελέτες του, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς, σε περιοδικά και εφημερίδες. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
O Μανόλης Γ. Σέργης γεννήθηκε στη Νάξο το 1957. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-79) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Επί 23 έτη εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια λύκεια της Δυτικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με αντίστοιχες πρωτότυπες εισηγήσεις, λαογραφικού περιεχομένου. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων.