Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605460860
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας και οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την πρόκληση της αξιολόγησης παιδιών και εφήβων με αυτή τη διαταραχή. Η `Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV είναι ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρου και έγκυρου εντοπισμού της διαταραχής, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος του παιδιού (εκπαιδευτικούς και γονείς). Επιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που είναι πιθανό να εμφανίζουν τη διαταραχή, έτσι ώστε να παραπεμφθούν στις κατάλληλες σχολικές ψυχολογικές υπηρεσίες ή στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα για κλινική αξιολόγηση και διάγνωση. Η πρωτότυπη κλίμακα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ανάλογου σταθμισμένου εργαλείου στη χώρα μας επέβαλε τη στάθμισή της από τους συγγραφείς του παρόντος εγχειριδίου.
Σε αυτό το εγχειρίδιο παρουσιάζονται οι δύο μορφές της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ (για γονείς και εκπαιδευτικούς) που στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα, όπως ορίζονται στην τέταρτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV). Περιλαμβάνονται πληροφορίες για την κατασκευή και τη στάθμιση των κλιμάκων στον ελληνικό πληθυσμό, τα κανονιστικά δεδομένα, την παραγοντική δομή, τις ψυχομετρικές ιδιότητες (εγκυρότητα και αξιοπιστία), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί σε κλινικά και σχολικά πλαίσια. Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από έναν αριθμό απαντητικών φυλλαδίων της Κλίμακας Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί.
`Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι συγγραφείς αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τα ίδια τα παιδιά με ΔΕΠ/Υ όσο και για τις οικογένειές τους. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αλλά και εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα... Η παρούσα αποτελεί μια από τις πιο άρτιες ψυχομετρικές προσπάθειες αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ και συνιστά ένα βήμα για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με σταθμισμένα εργαλεία που τόσο χρειαζόμαστε στην Ελλάδα`.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Κ. Αγγελή είναι κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.
Ο Γιώργος Ευσταθίου είναι Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας.
Έχει συνεργαστεί με το Ερευνητικό και Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ως εθνικός αντιπρόσωπος για ερευνητικά θέματα (Biomed: psychoedutraining) και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπεύθυνος σεμιναρίων επιμόρφωσης μεθοδολογίας έρευνας. Είναι υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.
Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης "Ανάπλαση" ως θεραπευτής biofeedback και με το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέροντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική. Ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως κλινικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής.
Έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συντονιστής του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία και διδάσκων και επόπτης στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.
Κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η ψυχοθεραπεία διαταραχών προσωπικότητας και η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω ηλεκτρονικών μορφών επικοινωνίας. Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων, κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πανεπιστημιακών σημειώσεων και μεταφράσεων ξένων συγγραμμάτων καθώς και συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.