Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602042540
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στον τόμο παρουσιάζονται έργα της ελληνικής και της ρωμαϊκής γλυπτικής από τη νεολιθική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Τα κείμενα συντάχθηκαν από 29 συγγραφείς-καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές διακεκριμένων ινστιτούτων της Ελλάδας και του εξωτερικού-, ύστερα από συστηματική και εξαντλητική έρευνα των πηγών. Παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο αρχαιολογικές αλλά και ιστορικές-κοινωνιολογικές. Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου περιλαμβάνει, εκτός από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη, και συγκριτικό υλικό από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ο Σ. Β. Σκοπελίτης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1942.
Ο Άγγελος Δεληβοριάς γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία (1956) στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1964 στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ/Μπραϊσγκάου και το 1965, έπειτα από επιτυχή διαγωνισμό, διορίστηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του Χρήστου και της Σέμνης Καρούζου και αργότερα ως επιμελητής στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας.
Το 1969, με υποτροφία της Alexander von Humboldt Stiftung, άρχισε τη μελέτη της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, την οποία και ολοκλήρωσε το 1972. Κατά το διάστημα 1972-1973 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Από το 1973 έως και το 2014, για 41 χρόνια, διηύθηνε το Μουσείο Μπενάκη, τη ριζική ανάπλαση του οποίου ανέλαβε και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2000. Για την οργάνωση των νέων εκθεσιακών χώρων έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Απριλίου 2018, σε ηλικία 81 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Δημήτρης Δαμάσκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Παυλίνα Καραναστάση είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χαράλαμπος Β. Κριτζάς είναι διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βασιλική Μαχαίρα είναι αρχαιολόγος, ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σπύρος Κατσίμης γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και στην ΕΡΤ. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικά βιβλία και μια συλλογή διηγημάτων.
Η ποιητική του πορεία ξεκίνησε το 1955 με τη συλλογή "Ο νάρκισσος". Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: Επιθεώρηση Τέχνης, Νέα Εστία, Νέα Πορεία, Δοκιμή, Πόρφυρας, Εντευκτήριο, Γράμματα και Τέχνες, Πλανόδιον, Η Λέξη, Το Δέντρο, Σήμα, Μανδραγόρας, Γραφή, Φηγός κ.ά.
Ποιήματά του έχουν περιληφθεί στις Ανθολογίες: Ηρακλή και Ρένου Αποστολίδη, Σπύρου Κοκκίνη, Τάσου Κόρφη, Ισιδώρας Καμαρινέα, Πάνου Π. Παναγιωτούνη και Παύλου Ναθαναήλ, Γιάννη Κορίδη, Janusz Strasburger, "H ελληνική ποίηση" (επιμέλεια Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, εκδ. Σοκόλη) κ.ά.
Μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και πολωνικά.
Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του κερκυραϊκού περιοδικού "Το Πρώτο Σκαλί" (1954-1956) και υπεύθυνος της εβδομαδιαίας πολιτιστικής εκπομπής της ΕΤ1 "Τέχνη και Πολιτισμός" (1987-1991). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΕΛ.
Τον τελευταίο καιρό ασχολείται και με τη ζωγραφική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα