Η δημιουργός: Η Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σκιτσογράφος με βαθύ αποτύπωμα στην καλλιτεχνική ζωή και στην πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας.
Το έργο: Το Κουκλόσπιτο de Gaulle της που άρχισε να το δημιουργεί από την ηλικία των 9 ετών στην Κατοχή, είναι ένας κόσμος από μόνος του. Ξεκίνησε σε δύο ράφια μιας βιβλιοθήκης και ως καλλιτεχνικό αποτύπωμα της εποχής του, συνδέει την πραγματικότητα με τον κόσμο του παιχνιδιού.
«Είναι ένα αρχιτεκτόνημα. Η κάτοψη μιας μεσοαστικής κατοικίας της μπελ επόκ ακολουθεί τον συμβολισμό της άνετης καθημερινότητας με οργάνωση οριζόντια και κάθετη, που αντανακλά κοινωνική διαστρωμάτωση, συμβίωση των γενεών, διακριτούς ρόλους. Η ιδέα του Κουκλόσπιτου, όπως το αντιλαμβανόμαστε από τον 17ο αιώνα και μετά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδεατή εικόνα του«οίκου». Αυτή η εικόνα γεννά αισθήματα ασφάλειας και οικειότητας. Καλλιεργεί, παράλληλα, τη φαντασία και φροντίζει ώστε η ισορροπία ανάμεσα στη μικρογραφία και την προβολή μιας επινοημένης πραγματικότητας να είναι αρμονική και αβίαστη. […] Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι απλώς ένα ωραίο Κουκλόσπιτο. Είναι ένα έργο ζωής».
Από την εισαγωγή του Νίκου Βατόπουλου.
Το Κουκλόσπιτο de Gaulle, αποτελεί μέρος των συλλογών του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη.
Δημήτρης Αρβανιτάκης (Επιστημονική επιμέλεια)
Νίκος Βατόπουλος (Κείμενα)
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Το πρόσωπο της Αθήνας". Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών "Κάθε Σάββατο στην Αθήνα" που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα "Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου" (αίθουσα τέχνης "ena") και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση "Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.