"Ο λυσσώδης και μυσαρός διωγμός κατά της επιστημονικής μου προσπάθειας και του έντιμου βιβλίου μου, γεμάτου από λατρεία προς την αιώνια Ελλάδα, με ψύχρανε και με αποκαρδίωσε: να φτάσουν στο σημείο να θεωρούν τη συνείδησή μου πουλημένη! Εξοργιστικά απαράδεκτο! Έχω την αδυναμία να υποφέρω για κάθε αδικία και διατηρώ ένα είδος έμφυτης αποστροφής για το ψέμα. Συνέγραψα το βιβλίο μου με μεγάλη χαρά, επειδή ανακουφίστηκε η συνείδησή μου ως ιστορικού: Έπραξα το καθήκον μου ως τίμιος άνθρωπος· το καθήκον μου προς την Ελλάδα· το καθήκον μου προς τη Γαλλία· το καθήκον μου προς τον εαυτό μου· το καθήκον μου προς όλους όσοι δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια, ακόμα και όταν αυτή "δεν είναι σκόπιμο να αποκαλύπτεται"..."
Εντουάρ Ντριό
Ο Κώστας Ν. Μπαρμπής, επ. γενικός διευθυντής του Ι.Κ.Υ., δίδαξε ελληνική ιστορία και λογοτεχνία σε Παράρτημα ξένου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, συνέγραψε 31 -κυρίως ιστορικά- βιβλία και μετέφρασε, από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά, 88 έργα, λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφικά και αθλητικά.
Ο Εντουάρ Ντριο (1864-1947) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ιστορικούς του εικοστού αιώνα. Υφηγητής αρχικά και στη συνέχεια καθηγητής σε πανεπιστημιακή έδρα σύγχρονης ιστορίας, και αργότερα ακαδημαϊκός, συνέγραψε σειρά βιβλίων για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τους πολέμους και το άλλο έργο του, ενώ αργότερα το ενδιαφέρον του στράφηκε στο διαβόητο τότε "Ανατολικό Ζήτημα" και στη διπλωματική ιστορία της Ελλάδας. Στη δεύτερη (σε συνεργασία, στον τρίτο και τέταρτο τόμο, με τον επίσης εκλεκτό ιστορικό M. Lheritier) αφιέρωσε το μνημειώδες πεντάτομο έργο του, που καλύπτει την περίοδο από το 1821 μέχρι το 1923. Ο πέμπτος τόμος αυτού του πονήματος -από το 1908 ως το 1923- απαγορεύτηκε από τη "δημοκρατική" κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και όταν ο συγγραφέας αποτόλμησε την έκδοση στη Γαλλία, όσα αντίτυπα (στη γαλλική) έφτασαν στην Ελλάδα εξαφανίστηκαν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα