Ελλάδα, ελληνιστική εποχή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελλάδα, ελληνιστική εποχή

Από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π. Χ.

Συλλογικό έργο

Roland Martin

Jean Charbonneaux

10.00€ -10% 9.00€

Η τέχνη της ελληνιστικής περιόδου -από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την κατάκτηση των Ρωμαίων- περιλαμβάνει έναν τέτοιο πλούτο μορφών και μια τεράστια ποικιλία εκφράσεων, που καθιστά τον καθορισμό των ορίων και του χαρακτήρα της σχεδόν αδύνατο. Η τέχνη, η οποία δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την έννοια της πόλης, ούτε και με την προσωπικότητα των μοναρχών, χαρακτηρίζεται από μια ολοένα πιο έντονη ιδιαιτερότητα που εκδηλώνεται ως επί το πλείστον στην ανάπτυξη του πορτρέτου. Ο πολλαπλασιασμός των αστικών και πολιτιστικών κέντρων, καθώς και η άνοδος μιας πλούσιας τάξης εμπόρων οδήγησαν στην δημιουργία νέων μεγαλειωδών μνημείων και πολυτελών ιδιωτικών κτισμάτων. Η ζωγραφική εκφράζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το χώρο και το φως, και εμπλουτίζεται με νέα θεματογραφία: τα ζώα και το τοπίο, καρπούς της λεπτομερούς παρατήρησης της πραγματικότητας. Στη γλυπτική, ήδη το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού εκδηλώνει με το έντονο πάθος του μια τάση διαχωρισμού από την ισορροπία της Κλασσικής εποχής, η οποία κορυφώνεται, κατά το 2ο αιώνα π.Χ., με το Μεγάλο Βωμό της Περγάμου και τη γλυπτική σε μάρμαρο. Παρ΄ όλα αυτά, η ελληνιστική τέχνη δεν λησμονεί ποτέ τη μεγάλη διδαχή του κλασικισμού. Μέσα από αυτήν ο θεμελιώδης ουμανισμός του ελληνικού γένους θα διατηρηθεί για αιώνες, μέχρι την Αναγέννηση.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Roland Martin (Συγγραφέας)

Ο Ρολάν Μαρτέν, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν, έχει εργαστεί στις ανασκαφές της Θάσου, της Δήλου, της Επιδαύρου και της Γόρτυνας Αρκαδίας. Συμμετείχε επίσης στις ανασκαφές στην Κλάρο της Μικράς Ασίας. Το 1965 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διευθυντή σπουδών της Ecole Pratique des Hautes-Etudes.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean Charbonneaux

Jean Charbonneaux (Συγγραφέας)

Ο Ζαν Σαρμπονό είναι μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Ακαδημίας Επιγραφών και Καλών Τεχνών. Υπήρξε αρχισυντηρητής και γενικός έφορος αρχαιοτήτων σε μουσεία της Γαλλίας, καθώς και καθηγητής ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας στη Σχολή του Λούβρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francois Villard (Συγγραφέας)

Ο Φρανσουά Βιγιάρ, μέλος της Γαλλικής Σχολής της Ρώμης, έχει εκπονήσει μελέτες στο Λούβρο και στην Ελλάδα, σχετικά με την ελληνική κεραμική της αρχαϊκής εποχής, καθώς και σε ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες με θέμα τις ελληνικές αποικίες στο νότο της Γαλλίας και στην Ιταλία. Δίδαξε ελληνική ιστορία στη Σχολή Φιλολογίας και Ανθρωπίνων Επιστημών του Πανεπιστημίου Nanterre στο Παρίσι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραντζέσκα Ξαγοράρη (Μεταφραστής)


Κατερίνα Ζησίμου (Μεταφραστής)


Ιωάννα Κλώνου (Μεταφραστής)


Luisa Sacchi (Υπεύθυνος Σειράς)


Cristina Sartori (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
383
Διαστάσεις:
25x21
Βάρος:
1.15 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση