Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609538725
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Καθηγήτρια Ιστορίας τυ Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ο Μίλτος Πεχλιβάνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.
Είναι επίκουρος καθηγητής γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας στο Α.Π.Θ. και έχει εκλεγεί στη θέση καθηγητή νεοελληνικών σπουδών στο Freie Universitat του Βερολίνου. Υποστήριξε το 1999 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Εκδοχές νεοτερικότητας στην κοινωνία του γένους: Νικόλαος Μαυροκορδάτος - Ιώσηπος Μοισιόδαξ - Αδαμάντιος Κοραής". Έχει μεταφράσει μελετήματα του H.R. Jauβ (Η θεωρία της πρόσληψης, Αθήνα, Εστία, 1995) και έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους "Einfuhrung in die Literaturwissenschaft" (Στουτγάρδη, Metzler, 1995) και "Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παν. Μουλλά" (Αθήνα, Σοκόλης, 2005). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ανάμεσα στις οποίες και το επίμετρο "Οι κήποι του Candide και κάποιες σύγχρονες μεταφυτεύσεις τους", στο "Βολταίρος, Καντίντ ή η αισιοδοξία", (Αθήνα, Πόλις, 2005).
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού (ΟΜΕΔ).
Ο Βασίλειος Ν. Μακρίδης είναι τακτικός Καθηγητής Θρησκειολογίας με ειδίκευση στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Erfurt στη Γερμανία.
Η Ειρήνη Παπαδάκη εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1991-1995). Διετέλεσε υπότροφος-ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1996-1999). Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2005.
Συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας (2000-2005). Υπήρξε, επίσης, εξωτερική συνεργάτιδα του Ιστορικού Αρχείου του Πατριαρχείου Βενετίας (2005).
Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006-2009), ως επισκέπτρια ακαδημαϊκός στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (2009-2011) και ως συμβουλευτικό εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2013-2014).
Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη μελέτη της δημώδους ελληνικής γραμματείας (12ος-17ος αι.).
Ερευνητής, Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών.
Η Ίλια Χατζηπαναγιώτη - Sangemeister είναι νεοελληνίστρια, πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1997-2002), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (2006) και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2002-μέχρι και σήμερα). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με έμφαση στον νεοελληνικό διαφωτισμό. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για ζητήματα που αφορούν στην νεοελληνική λογοτεχνία (18ος-19ος αι.) στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική γραμματεία, στην έκδοση κειμένων, στην ιστορία του βιβλίου, στην ιστορία των ιδεών και στην πολιτισμική ιστορία.
Το βιβλίο της "Ο τεκτονισμός" είναι το τέταρτο που δημοσιεύει. Έχουν προηγηθεί: μία μονογραφία με θέμα την πρόσληψη του Άλλου και τα εθνικά στερεότυπα στην ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα, με τον τίτλο "Graecia Mendax" (Βιέννη 2002), μία δίτομη σχολιασμένη βιβλιογραφία της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής γραμματείας του 18ου αιώνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τίτλο "Griechenland, Zypern, Balkan und Levante" (Eutin 2006), και η έκδοση (editio princeps) του έργου του Ευγένιου Βούλγαρη "Έκθεσις της Ταυρικής Χερσοννήσου" (Αθήνα 2008).