Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600804256
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα Ηνωμένα Έθνη ενσαρκώνουν την οργανωμένη διεθνή κοινότητα των Κρατών, καθόσον συγκεντρώνουν στους κόλπους τους σχεδόν όλα τα Κράτη της υφηλίου. Η παγκοσμιότητα, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη αποστολή που του έχει ταχθεί, επιτρέπουν την ενασχόληση του παγκόσμιου οργανισμού με όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ειρηνική και ασφαλή συμβίωση των μελών της διεθνούς σκηνής, καθιστώντας τον έτσι το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια διεθνή κοινότητα. Η εξηκοστή επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε την ευκαιρία για έναν απολογισμό του έργου του Οργανισμού και την ανασυγκρότηση των δυνάμεών του προκειμένου να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα προβλήματα. (. . .) Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος παρουσιάζει με αναλυτικό και κριτικό τρόπο τις κυριότερες πτυχές του μέχρι σήμερα έργου των Ηνωμένων Εθνών και τονίζει παράλληλα τις δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός, με βάση τις τελευταίες δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου 2005.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris Ι (Σορβόννη). Έλαβε το διδακτορικό της στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το 1997. Διδάσκει επίσης στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΠΕΔΔ μαθήματα υποχρεωτικά και ειδικής επιλογής που αφορούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, το σύστημα του ΟΗΕ, το διεθνές οικονομικό δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ντιζόν στη Γαλλία και έχει διατελέσει visiting fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα απεριοδικά, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.
Η Χαριτίνη Δίπλα σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Institut Universitaire des Hautes Etudes Internationales στη Γενεύη. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα το νομικό καθεστώς των νησιών στο διεθνές δίκαιο. Εδίδαξε διεθνές δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύρια ενδιαφέροντα: διεθνές δίκαιο της θάλασσας, διεθνές δίκαιο του περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνής οργάνωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα