Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603440611
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Για να γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες αυτού του κόσμου πρέπει καταρχήν να διαβάζουμε και να κατανοούμε τα κείμενα. Κι ο Έκο στο βιβλίο αυτό μας μαθαίνει πώς να κάνουμε την αρχή , "ενάντια στο λήθαργο της σκέψης", που δημιουργεί κοινωνίες και ανθρώπους τέρατα.
Ο Ουμπέρτο Έκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια της Ιταλίας, είναι γνωστός στην Ελλάδα και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο από τα μυθιστορήματά του και το επιστημονικό του έργο, στον τομέα της σημειωτικής.
Στο βιβλίο αυτό χρησιμοποιεί τα "δάση" σαν μεταφορά για το αφηγηματικό κείμενο. Κάθε αναγνώστης, μαθαίνει να βρίσκει το δικό του μονοπάτι προκειμένου να νιώσει την "ευχαρίστηση της περιπλάνησης" μέσα στο γραπτό κείμενο. Με καθοδηγητή και σύντροφο τον Έκο ποιος δεν θα δεχόταν την πρόσκληση σ΄ αυτή την περιπλάνηση; Όταν μάλιστα ο τρόπος γραφής είναι προσιτός για τον καθένα και τα παραδείγματα βγαλμένα όχι μόνο από τη λογοτεχνία (Φλωμπέρ, Πόε, Μαντσόνι, Δουμάς, Νερβάλ) αλλά και από αστυνομικές ιστορίες , κινηματογραφικά έργα, όπως το "Καζαμπλάνκα" και δημοσιογραφικά-πολιτικά κείμενα, τότε το ενδιαφέρον του αναγνώστη για το βιβλίο είναι δεδομένο.
Ο Ουμπέρτο Έκο, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου του 1932. Φημολογείται ότι το επώνυμο "Έκο" είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων "Ex Caelis Oblatus", που σημαίνει "θεϊκό δώρο". Ακολούθησε σπουδές μεσαιωνικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία το 1954, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του για τον Θωμά Ακινάτη. Από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Το 1965 εξελέγη καθηγητής Οπτικών Επικοινωνιών στη Φλωρεντία και το 1966 καθηγητής της Σημειολογίας στο Μιλάνο. Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια του προσέφερε τη θέση του τακτικού καθηγητή της Σημειολογίας και το 1974 ο Έκο οργάνωσε τον Διεθνή Σύνδεσμο Μελετών. Επίσης, ήταν διευθυντής του περιοδικού "VS". Στη διάρκεια της δεκαετίας του 70, άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματα του, κάνοντας την αρχή με "Το όνομα του Ρόδου", που τιμήθηκε με το βραβείο Strega το 1981 και το Medicis Etranger το 1982, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Έκο περνούσε τον καιρό του με τη γυναίκα του και δύο παιδιά τους ανάμεσα στο σπίτι του στο Μιλάνο (ένα διαμέρισμα-λαβύρινθο με μια βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων) και στο εξοχικό του στο Ρίμινι. Γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά, που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στα βιβλία του, επιστημονικά και λογοτεχνικά. Από την αρχή της καριέρας του είχε κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και έχει κάνει δεκάδες εκδοτικές επιτυχίες. Στις πραγματείες του συγκαταλέγονται: "Opera aperta" (1962), "La struttura assente" (1968), "Θεωρία σημειωτικής" (1975), "Lector in fabula" (1979). To 1980 εμφανίστηκε ως μυθιστοριογράφος με το "Όνομα του Ρόδου", το 1988 ακολούθησε το "Εκκρεμές του Φουκώ".
Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών.
(φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα